Peste 30 de cetacee MOARTE și poluare masivă după scufundarea a două petroliere rusești în apropierea Crimeei. Dezastru ecologic major în Marea Neagră
Peste 30 de cetacee au fost găsite moarte în mare după ce două petroliere s-au scufundat în Marea Neagră la mijlocul lunii decembrie. Anunțul a fost făcut duminică de un ONG specializat cu sediul la Soci, în sud-vestul Rusiei.
„Am înregistrat 61 de cetacee moarte, inclusiv 32 de indivizi care au murit după 15 decembrie, ale căror decese sunt cel mai probabil legate de deversarea de petrol”, a arătat ONG-ul rus Delpha pe Telegram, referindu-se la o cifră „ridicată” și „atipică”, relatează AFP preluat de HotNews.ro.
„Aproape în fiecare zi, primim informații despre noi decese”, a continuat organizația specializată în salvarea și reabilitarea delfinilor și a altor cetacee de-a lungul coastei ruse a Mării Negre.
Potrivit ONG-ului, care afirmă că „victimele sunt în principal marsuini”, „judecând după starea cadavrelor, este foarte probabil ca majoritatea acestor cetacee să fi murit în primele zece zile de la dezastru”.
„Poluarea (apei de către motorina deversată) este semnificativă”, a avertizat organizația.
De aproximativ trei săptămâni, autoritățile și voluntarii organizează o amplă operațiune de curățare, însă situația continuă să fie îngrijorătoare.
Pata de petrol din zona Crimeei se EXTINDE în Marea Neagră! Dezastru ecologic major
Peste 96.000 de tone de nisip contaminat au fost îndepărtate de pe zeci de kilometri de plajă de pe coasta rusă, dar, în total, aproximativ 200 000 de tone de sol ar fi putut fi afectate, potrivit autorităților ruse.
„Mai mult de 68 de kilometri de coastă au fost curățați”, a declarat duminică Ministerul rus pentru Situații de Urgență.
Potrivit autorităților, eforturile de curățare sunt complicate de faptul că tipul de petrol deversat, păcură grea de clasa M100, nu plutește la suprafața apei, ci se scufundă la fund.
La 15 decembrie, două petroliere rusești, Volgoneft-212 și Volgoneft-239, au eșuat în timpul unei furtuni în strâmtoarea Kerch, între Rusia și peninsula ucraineană Crimeea, anexată de Moscova în 2014. Navele transportau 9 200 de tone de păcură, din care aproximativ 40% s-ar fi putut vărsa în mare.