Percheziții de proporții în România și alte țări europene - A fost destructurată o mega rețea internațională de trafic de droguri
Percheziții extinse în România și în alte țări europene pentu destructurarea unei rețele internaționale de trafic de droguri și spălare de bani. Sunt vizați cetățeni români, turci, olandezi și polonezi. Au fost operate deja primele rețineri.
Poliția Română a anunțat percheziții de amploare simultane în țara noastră și în Olanda, Polonia şi Germania, la o grupare specializată în trafic internaţional de droguri. Sunt vizaţi cetăţeni turci, olandezi, români şi polonezi.
La data de 24 ianuarie 2023, Poliția Română, prin Direcția de Combatere a Criminalității Organizate - Serviciul Antidrog, a desfășurat, în comun cu autorități din Olanda, Polonia și Germania, mai multe percheziții concomitente, în locații din România, Olanda și Polonia, pentru probarea activității infracționale a unei grupări importante implicate în spălare de bani și trafic internațional de droguri.
În Olanda, au fost arestate două persoane, sub acuzațiile de trafic de droguri, nerespectarea regimului armelor și munițiilor și spălare de bani.
Membrii grupării infracționale sunt cetățeni de sorginte turcă, olandeză, română și poloneză, fiind rezidenți ai țărilor europene în care au fost desfășurate investigațiile.
Acțiunea a beneficiat de sprijinul EUROPOL, care a facilitat mijloacele necesare logistice și operaționale pentru desfășurarea operațiunii.
Acțiunea reprezintă o modalitate de acțiune des utilizată de autoritățile de aplicare a legii și de către specialiștii din cadrul Poliției Române, pentru a combate criminalitatea organizată transnațională, pentru asigurarea unui climat de securitate european.
La activitățile din România, unde au fost efectuate 2 percheziții, au participat și patru investigatori din Germania BKA și Olanda Poliția Națională, care au solicitat participarea la activitățile specifice prin ordin european de anchetă.
Din cadrul Poliției Române, la activități au participat polițiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate - Serviciul Antidrog, Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Oradea și luptătorii Serviciului pentru Acțiuni Speciale Oradea.
Acțiunea a beneficiat de sprijinul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române.
Activitățile solicitate prin ordin european de anchetă sunt coordonate judiciar de către procurorii din cadrul Serviciului de Cooperare Reprezentare și Asistență Judiciară Internațională - D.I.I.C.O.T.