Patru alimente-medicament pentru lipsa gravă de magneziu
Lipsa magneziului din organism vine la pachet cu o serie de disfuncţii care pot provoca tulburări serioase în programul zilnic.
Specialiştii spun că lipsa magneziului din organism poate fi "reparată" uşor, acordând un plus de atenţie alimentaţiei uzuale zilnice. Ameţeala, insomnia, confuzia şi chiar labilitatea emoţională sunt câteva dintre stările care indică lipsă de magneziu din organism.
"Magneziul, un mineral deosebit de important, este implicat în realizarea diferitelor funcţii corporale, precum funcţionarea corectă a muşchilor, a numeroasele reacţii enzimatice, formarea oaselor şi a dinţilor, producerea energiei, metabolismul glucozei şi a impulsurilor nervoase. Deficienţa acestui mineral poate produce stări de slăbiciune, confuzie, schimbări bruşte ale stării sufleteşti, spasme şi crampe musculare, ameţeli, insomnii, probleme cardiace şi susceptibilitatea apariţiei calculilor renali", explică Cătălin Luca, medic de medicină internă, citat de adevarul.ro.
Iată cele mai bogate alimente în magneziu:
1. Seminţele de dovleac previn osteoporoza.
Conţin o mare cantitate de magneziu, dar sunt de asemenea o sursă de fosfor, fier, zinc şi potasiu şi conţin totodată vitamine din grupa B şi vitamina K. Seminţele de dovleac sunt foarte recomandate în dietă pentru a avea un somn odihnitor şi pentru prevenirea formării calculilor renali şi a osteoporozei.
2. Seminţele de susan protejează rinichii.
Seminţele de susan sunt foarte nutritive. Se pot adăuga la salate sau alte mâncăruri, sunt bogate în magneziu, cupru, mangan, calciu, fier, zinc şi fosfor, precum şi în vitamina B6, acid folic şi vitamina B3. Ajută la reglarea nivelului de glucoză din sânge, îmbunătăţesc funcţia cognitivă, întăresc oasele şi dinţii şi protejează rinichii.