MENIU

Pandemia de COVID-19 nu s-a terminat: CINE susține asta și care este CONDIȚIA pentru a spera la "un val mai ușor"

Coronavirus

Pandemia de COVID-19 nu s-a terminat. O spune chiar fostul ministru al Sănătății, Nelu Tătaru, care deține, în prezent, funcția de preşedinte al Comisiei pentru sănătate din Camera Deputaţilor. Potrivit fostului ministru, doar atunci când vom ajunge la o imunizare de 50 - 60% a populaţiei, vom putea spera la un "val uşor".

"Spuneam la începutul acestei pandemii că o pandemie durează un an jumătate, doi şi are trei, patru valuri. Valurile acestea depind de cooperarea şi colaborarea noastră. În măsura în care vom avea o imunizare de 50 - 60%, vom putea spera într-un val uşor. Până nu avem o imunizare de 60 - 70% există un pericol şi atunci odată cu relaxările... Trebuie să ne aducem aminte că şi anul trecut, din 15 mai, am avut o perioadă de relaxare şi a venit un val doi. Deschisesem şi şcolile la 15 septembrie şi am fost nevoiţi ca la 1 octombrie să închidem şcolile. (...) În prezent, autorităţile s-au adaptat la transmiterea comunitară şi la evoluţia pandemiei pe sfârşit de val trei, dar asta nu înseamnă că am terminat această pandemie", a afirmat Tătaru, citat de Agerpres, la Parlament.

Întrebat dacă ar mai trebui să fie purtată masca de protecţie, fostul ministru a răspuns: "Purtăm masca în spaţiile închise. Avem nişte reguli - purtăm masca în staţiile de autobuz unde apar aglomerări umane, purtăm masca atunci că ne aglomerăm spre o anumită intrare, chiar şi la trecerile de pietoni, dacă suntem mai mulţi care trecem. Scăderea şi trecerea în scenariul verde ne-a făcut ca în exterior să nu mai purtăm această mască, dar sunt anumite condiţii în care va trebui să o purtăm, în general, în acele aglomerări. (...) Nu avem o relaxare totală, suntem într-o stare de alertă şi se preconizează un val nou".