OMV, obligată să plătească TAXA de solidaritate - Legea modificată, aprobată în Parlament - De ce NU a votat AUR
Este decizia momentului în scandalul statului cu gigantul OMV. Deputații au adoptat un amendament prin care obligă compania austriacă să plătească taxa de solidaritate. Deși au protestat în benzinării împotriva OMV, deputații AUR s-au abținut de la vot.
Este vorba de un amendament prin care se introduc noi activități la calculul de 75 la sută din cifra de afaceri a companiilor care vor plăti taxa de sol. Mai exact se introduce și fabricarea produselor prin prelucrarea petrolului, anunță Realitatea PLUS.
Specialiștii susțin că OMV Petrom va trebui să-și refacă în acest sens calculele și compania va fi, de această dată, nevoită să plătească această taxă. În același timp, în ultima perioadă reprezentanții companiei au transmis de mai multe ori că nu vor plăti această taxă, transmite Realitatea PLUS.
Amendamentul a fost depus de mai mulți parlamentari PNL, PSD și alte partide, însă la votul de miercuri parlamentari iAUR s-au abținut la vot, deși au protestat în urmă cu ceva timp față de neplata taxei de solidaritate de către OMV. Președintele AUR - George Simion a explicat, în exclusivitate pentru Realitatea PLUS, că parlamentarii AUR s-au abținut de la vot pentru că legea nu va trece de Curtea Constituțională din cauza încălcării principiului bicameralismului.
Camera Deputaților a adoptat, miercuri, un proiect de lege care extinde taxa de solidaritate, astfel încât să oblige și OMV Petrom la plată, după ce compania a anunțat anterior că nu datorează această taxă.
Amendamentul depus de grupurile parlamentare PSD, PNL și UDMR și adoptat miercuri de deputați prevede ca să fie inclus în cifra de afaceri și echivalentul cantităților de mărfuri extrase sau produse anul trecut, în 2022, și în 2023, dar care nu au fost vândute și cele utilizate ca materie primă sau pentru consum propriu, iar prețul luat în calcul nu va putea fi mai mic decât media cotațiilor internaționale de referință din 2022, respectiv 2023. În același timp, și în cazul vânzărilor către societăți afiliate, parlamentarii au stabilit că prețul de vânzare luat în considerare nu poate fi mai mic decât media prețurilor de vânzare către persoanele neafiliate. Dacă nu au existat vânzări către societăți afiliate, va fi folosită cotația medie de anul trecut la marfa respectivă de pe bursa internațională de referință. În cazul vânzărilor către societăți neafiliate, va fi luat în considerare prețul real.
Cei care au depus amendamentul au explicat că unele companii sunt discriminate doar pentru faptul că au toată afacerea pe un singur CAEN, în timp ce alte companii (cum e și cazul OMV Petrom) au mai multe activități pe CAEN-uri multiple. Și astfel, „apare ca necesară luarea în considerare, cu titlu de pondere în cifra de afaceri, a unui cuantum al activităților ce reflectă situația reală și obiectivă a acestora în cadrul cifrei de afaceri, ceea ce ar avea rezonanță la determinarea unei cifre de afaceri eligibile pentru impunerea contribuției de solidaritate”. Parlamentari iau mai invocat și faptul că, dacă nu este luată în calcul cifra de afaceri reală pe care o obțin companiile din acele sectoare vizate de taxa de solidaritate, atunci apar distorsiuni și și inechități între companii.
Proiectul de lege adoptat cu modificăr de deputați a aprobat o ordonanță de Guvern (nr. 186/2022) ce impune o contribuție de solidaritate de 60% pe „profiturile excesive″ ale companiilor din industriile de țiței, gaze, cărbune și rafinare, conform cu un regulament european în acest sens. Această taxă se aplică companiilor care au peste 75% din cifra de afaceri din sectoarele definite: extracţia ţiţeiului, extracţia gazelor naturale, extracţia huilei şi fabricarea produselor obţinute din rafinarea petrolului.