MENIU

O nouă metodă de creştere a libidoului face ravagii printre bărbaţi. Iată ce presupune!

Terapia cu lumină, frecvent utilizată pentru tratarea depresiei sezoniere, poate crește libidoul la bărbații care se luptă cu un apetit sexual scăzut, arată un studiu realizat de cercetătorii italieni. Iată cum ajută terapia.

Cercetătorii italieni susțin că bărbații expuși doar două săptămâni la lumina puternică (ce imită razele solare) au manifestat o creștere a testosteronului cu până la 50%, iar nivelul de satisfacție sexuală a fost triplat.

În lunile de iarnă libidoul scade

Cercetarea a pornit de la descoperirea care arată că în lunile de iarnă testosteronul scade și începe să crească treptat în lunile de primăvară, atingând cotele cele mai înalte în perioada verii. Astfel, oamenii de știință s-au gândit că lumina solară ar putea avea un rol în creșterea testosteronului. De aici până la concluzia că expunerea la o sursă de lumină intensă creşte dorinţa sexuală a bărbaţilor nu a mai fost decât un pas.

Terapia cu lumină se folosește deja în medicină

Fototerapia se folosește deja în tratarea anumitor probleme de sănătate, cum ar fi depresia sau anxietatea, de aceea cercetătorii au luat în calcul posibilitatea ca terapia să dea rezultate și în cazul bărbaților cu libido scăzut. Deși femeile nu au fost implicate în proiect, nu este exclus ca același efect să îl aibă și asupra lor.

Rezultatele cercetării

La studiu au participat 38 de bărbați cu libido scăzut. Aceștia au fost împărțiți în două grupuri - unul fiind expus timp de 2 săptămâni câte o jumătate de oră, zilnic, la lumina artificială a unor lămpi asemănătoare luminii solare (cu rol de reglare a secreţiei de melatonină - hormonul somnului) şi de serotonină. Cei din grupul al doilea au fost expuși la lumină artificială normală, fără efecte terapeutice. La finalul acestei perioade, bărbații din primul grup au înregistrat îmbunătățiri considerabile ale nivelului de testosteron, iar dorința sexuală era în parametri normali. Nu același lucru s-a întâmplat și cu bărbații din al doilea grup.

Cercetătorii sunt optimiști

”Terapia cu lumină a fost folosită cu succes în trecut pentru tratarea anumitor forme de depresie, dar noul studiu sugerează că ar putea fi folosită cu rezultate foarte bune şi în tratarea problemelor de libido în cazul bărbaţilor”, spune profesorul Eduard Vieta, preşedintele Departamentului de Psihiatrie şi Psihologie de la Universitatea Barcelona.

Acum, persoanele care suferă de libido scăzut iau tratamente care implică injecţii cu testosteron, anidepresive și alte medicamente. Oamenii de ştiinţă spun că terapia cu lumină oferă aceleași rezultate pozitive, dar fără reacţiile adverse care apar în cazul soluţiilor folosite în prezent, conform clickpentrufemei.ro.