MENIU

O noua defecţiune la reactorul 2 de la Cernavodă. Guvernul face o anchetă

Reacţia Ministrului Energiei după defecţiunea de la Centrala de la Cernavodă. Este sau nu pericol?

Centrala nucleară de la Cernavodă funcţionează, de joi dimineaţă, cu o singură unitate şi livrează în sistemul energetic naţional doar 680 MW. Nuclearelectrica a confirmat informaţia şi a precizat că a fost vorba de disfunctionalităţi la un sistem electric, dar nu pe partea nucleară. Este a doua problemă ce apare la centrala de la Cernavodă, iar premierul a trimis deja Corpul de Control la Nuclearelectrica, in urma problemelor de duminica.

Într-o interveţie în direct la Realitatea TV, directorul general Cosmin Ghiţă a preczat că reactorul a fost deconectat de la sistemul energetic naţional, dar nu a fost oprit. Specialiştii investighează cauza şi vor remedia defecţiunea, se mai spune în comuicat, fără a fi dat un termen în care reactorul va fi repornit, a declarat 

Defecţiunea nu reprezintă un pericol pentru populaţie, pentru mediul înconjurător şi pentru personalul centralei, a declarat, joi, pentru AGERPRES, Rodin Traicu, preşedintele Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN).

Compania precizează că este vorba despre partea clasică a centralei, nu de cea nucleară.

Duminică, compania anunţa reducerea la 55% a puterii Unităţii 2, pentru înlocuirea unei piese (rulment) la motorul unei pompe de condensat, din partea clasică a centralei. De asemenea, tot duminică, unitatea 1 a fost oprită şi ea controlat pentru o perioadă de aproximativ 48 de ore, ca urmare a unei defecţiuni la unul dintre sistemele de proces ale centralei.

În comunicatul de joi al Nuclearelectrica se precizează că nu există nicio legătură cauzală între problemele apărute în weekend şi cele din naoptea de miercuri spre joi. 

Cele două reactoare nucleare de la Cernavodă generează aproximativ 20% din producţia naţională de energie, având o putere de câte 700 de MW fiecare. 

 

Mai multe articole despre:
null