MENIU

O listă antică de cumpărături răstoarnă tot ce se știa despre scrierea Bibliei

Adevărul despre Biblie

O descoperire recentă schimbă tot ce se știa despre momentul la care a fost scrisă Biblia, mai exact prima parte din ea. Primele cărți din Vechiul Testament, setul de cărți sacre pe care se bazează atât iudaismul (cartea sfântă Tora) cât și creștinismul, sunt mai vechi decât se credea până acum, spun cercetătorii.

Mai multe texte antice gravate pe vase de ceramică, care conțin o listă de provizii ce urmau să fie trimise forțelor de luptă din vechiul regat al Iudeii, aduc indicii semnificative cu privire la momentul la care a fost redactat corpusul principal din prima parte a Biblei, potrivit The New York Times.

Cercetătorii din Universitatea Tel Aviv cred că au un cuvânt greu de spus în disputa veche de un secol cu privire la momentul în care a fost scris de fapt corpusul principal din Vechiul Testament. Concluzia este: textele sunt mai vechi decât se știa.

Noul studiu, publicat luni în revista Proceedings of the National Academy of Sciences, combină dovezi din arheologie, istorie evreiască și matematică aplicată și a utilizat chiar o aplicație de procesare a imaginilor pe calculator.

O nouă analiză a scrisului de mână sugerează că oamenii cultivați erau mult mai răspândiți în Țara Sfântă decât se credea până acum, în jurul anului 600 înainte de Christos - la sfârșitul perioadei Primului Templu.

Rezultatul analizei arată că cel puțin șase oameni diferiți au scris cele 18 scrisori analizate și se pare că chiar și soldații de rang inferior din armata iudeilor știau să citească și să scrie.

"Studiul permite o nouă înțelegere a răspândirii pe care o avea cultura la momentul respectiv. Oamenii scriau foarte bine, cu extrem de puține greșeli", a declarat prof. Israel Finkelstein de la departamentul Arheology and Ancient Near Eastern Civilizations at Tel Aviv University.

Lista de provizii inscipționată pe ceramica antică, scrisă în ebraica veche cu caractere aramaice, conține vin, făină, ulei, oțet și alte alimente. Textul face referire la o unitate de mercenari greci din regiune.

Unul dintre argumentele clasice pentru datarea scrierilor din Vechiul Testament după anul 585 îCh, moment când a avut loc prima distrugere a templului de la Ierusalim, era analfabetismul răspândit în rândul evreilor. Acest argument nu mai stă în picioare în lumina noilor descoperiri.

Analiza s-a făcut pe 100 de scrisori inscripționate pe vase de ceramică rămase nedezgropate până acum lângă Marea Moartă, în cetatea antică Arad. Piesele de ceramică sunt datate în jurul anului 600 î.e.n, cu scurt timp înainte de distrugerea Templului.

Cetatea avea peste 100.000 de oameni la acel moment, iar cercetătorii spun că erau câteva sute de oameni care știau să citească și să scrie. Exista practic infrastructura intelectuală pentru compoziția scrierilor biblice care alcătuiesc istoria și teologia ebraică, inclusiv cele mai vechi versiuni de la Deuteronom până la Regi II.

Mai multe articole despre:
biblie creştinism vechiul testament