MENIU

Noi proteste spontane la Ministerul Finanțelor

Peste 400 de angajați din cadrul Finanțelor Publice Hunedoara au protestat, spontan, marți, alăturându-se colegilor din alte județe. Protestatarii se declară nemulțumiți de noua lege a salarizării.

Peste 400 de angajați din cadrul Finanțelor Publice Hunedoara au protestat, spontan, marți, alăturându-se colegilor din alte județe. Protestatarii se declară nemulțumiți de noua lege a salarizării.

"Astăzi, colegii mei din cadrul administrației financiare a județului Hunedoara au ieșit într-un protest spontan cu privire la prevederile legii salarizării și, mai ales, a coeficienților cu care suntem încadrați în grilă, care ne nemulțumesc în mod vădit. Noi avem un coeficient de 1,96, raportat la salariul președintelui, de exemplu, care este de 12. În plus, această lege a salarizării face o diferență mare, de aproximativ 35%, față de colegii noștri din ANAF, aparatul central și Ministerul de Finanțe. Și atunci nu se mai aplică prevederile Ordonanței 43 și 20, care ne spune că, pe aceeași funcție, trebuie să fie aceeași salarizare. Practic, la muncă egală, salarizare egală", a declarat Mircea Igreț, președintele Sindicatului Finanțelor Publice Hunedoara.

Dacă nou lege va fi adoptată, există situații în care salariile angajaților din Finanțele Publice vor scădea? Liderul sindical spune că da, potrivit ZHD.ro.

"Da, din 2022 vor exista situații în care vor scădea salariile. Și acum, la o parte dintre colegii noștri, în special din Trezorerie, le vor scădea salariile. Nu cu sume mari, dar le vor scădea. Și atunci, colegii noștri au ales această formă de protest. Nu suntem singuri în acest demers, suntem împreună cu colegii noștri din Timiș, din Arad, din Caraș, care protestează și ei la această oră", spune Mircea Igreț.

Sindicalistul mai precizează că, în cazul în care nu le vor fi acceptate cererile, vor trece la greva generală.

Pe parcursul săptămânii precedente, o parte dintre funcționarii finanțiști au inițiat proteste spontane la nivelul unităților teritoriale ale Finanțelor publice din județe precum Vrancea, Buzău, Galați, Dolj, Mehedinți, Gorj, Sibiu, Hunedoara și nu numai.

"Nemulțumirile acestora, majoritatea regăsindu-se și în comunicatele anterioare ale SindFISC, sunt în mare parte generate de condițiile vitrege în care angajații sunt nevoiți să își desfășoare activitatea, precum și de proiectul legii salarizării unitare care prevede salarii mai mici pentru o mare parte din salariații finanțiști", se spune într-un comunicat al Sindicatului Național Finanțe Publice.

Potrivit sindicatului, bugetele alocate de Ministerul Finanatelor Publice pentru ANAF și pentru Direcțiile Generale Regionale ale Finanțelor Publice, la multe capitole, au fost deja consumate, în special cele privind cheltuielile de bunuri și servicii pentru întreținere și funcționare, respectiv service imprimante, tonere, mentenanța sisteme de efracție, servicii de întreținere dispozitive de numărat bancnote, deratizare, dezinsecție, curățenie.

Angajații din Finanțe spun că sistemele informatice funcționează defectuos întrucât serverele ANAF sunt suprasolicitate, infrastructura informatică este uzată moral, având o vechime de circa 10 ani, imprimantele nu au consumabile și piese de schimb, iar în ultima perioadă, lipsește chiar și hârtia de scris, însă "aceste semnale au rămas în continuare fără ecou, probabil și datorită neidentificarii unor soluții viabile pentru o finanțare corectă a activității instituționale".

Mai mult, funcționarii spun că sunt nevoiți să își autofinanțeze deplasările efectuate în interes de serviciu pentru colectarea resurselor bugetare, folosind în mod frecvent autoturismele personale, în condițiile în care, decontarea se face parțial și cu întârzieri de câteva luni.