MENIU

Niciun acord pentru Grecia, cu 5 zile înainte de colaps

<p>Grecia, cu un pas &icirc;n faliment</p>

Grecia se apropie tot mai mult de intrarea în incapacitate de plată, după încă o zi de negocieri fără rezultat şi în condiţiile în care la 30 iunie are un termen de plată către FMI în valoare de 1,6 miliarde euro.

Premierul grec Alexis Tsipras a rămas târziu în noaptea de miercuri spre joi la discuţii cu oficialii europeni, într-o ultimă încercare de a-i convinge să accepte cel mai recent plan de reforme al Atenei.

Oficialii UE spun că progresele sunt mici şi nu se vede nicio ieşire din impas, scrie Bloomberg. Grecia are nevoie ca de aer de împrumutul de 7,2 miliarde euro, "bani în schimbul reformelor".

Miercuri seara, Tsipras s-a întâlnit şi cu președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, directoarea generală a FMI, Christine Lagarde, și președintele BCE, Mario Draghi.

Pe măsură ce negocierile dintre Grecia şi Troika par blocate în detalii, bursele şi dolarul s-au prăbuşit joi dimineaţă pieţele din Asia, potrivit Reuters.

Grecia nu mai dispune decât de cinci zile până la data-limită pentru o plată datorată FMI, ceea ce alimentează temerile privind intrarea țării în incapacitate de plată, cu consecințe imprevizibile.

Oficialii FMI au manifestat rezerve față de reformele propuse de Grecia, spunând că se concentrează prea puțin pe reducerea de cheltuieli și prea mult pe majorarea taxelor, fapt care ar putea afecta economia elenă.

Deblocarea unei tranșe de împrumut în suspensie de aproape un an în valoare de 7,2 miliarde de euro este necesară pentru ca Atena să poată efectua această plată.

Pentru a obține această deblocare, guvernul grec trebuie să se pună de acord cu creditorii asupra reformelor și măsurilor pe care să le aplice pentru realizarea de economii bugetare.

Alexis Tsipras și creditorii țării au avut deja o întrevedere de câteva ore miercuri după-amiază, pentru a încerca să ajungă la o schiță de acord, pe care să o prezinte cu prilejul unei reuniuni a miniștrilor de finanțe din zona euro din cursul serii.

Ei nu au reușit însă să-și depășească divergențele, iar miniștrii nu au putut decât să constate absența unui acord. Reuniunea Eurogrupului a fost suspendată după numai o oră, urmând să se reia joi după prânz. "Nu am văzut nicio propunere concretă", a declarat ministrul finlandez de finanțe, Alexander Stubb.

Mai multe articole despre:
Grecia faliment Grecia