MENIU

NASA, al doilea eşec cu paraşuta supersonică pentru „farfuria zburătoare” către Marte

Testarea unui sistem de coborâre lentă pe Marte, creat de NASA pentru un vehicul spaţial care seamănă cu o "farfurie zburătoare", s-a încheiat mai repede decât au prevăzut cercetătorii americani. Paraşutea de frânare s-a deschis parţial deasupra Oceanului Pacific şi s-a dezintegrat.

Parasuta supersonica testata, luni, de NASA, cea mai mare incercata vreodata si esentiala pentru viitoare misiuni umane spre Marte, s-a deschis corect dar a inceput sa se destrame aproape imediat, a anuntat agentia spatiala americana, citata de AFP.

Este al doilea test al acestei parasute gigantice cu un diametru de 30 de metri, si care ar fi trebuit sa franeze un fel de farfurie zburatoare de trei tone care zbura cu o viteza dubla fata de cea sunetului. In timpul primei experiente, derulata in zona Hawaii, in iunie 2014, parasuta s-a desirat imediat.

"Farfuria zburatoare" a fost deteriorată la impactul cu oceanul dar toate instrumentele de la bord au fost recuperate, la fel ca si parasuta si anvelopa balonului care a transportat dispozitivul la 37 km altitudine. Pentru test nereuşit, un enorm balon umflat cu heliu a transportat "farfuria zburatoare" si parasuta sa la o altitudine de 37 km deasupra Pacificului. Farfuria a fost propulsata de o racheta pana la 55 km altitudine.

NASA nu renunţă însă la proiect. Specialiştii agenţiei spaţiale americane se vor întoarce acum la planşele de proiectare ăentru a concepe o nouă paraşută care să fie gata pentru următorul test al sistemului LDSD. NASA intentioneaza sa foloseasca aceasta parasuta supersonica pentru a trimite primii oameni pe Marte, prima misiune fiind asteptata la orizontul anilor 2030.