MENIU

Motivul din spatele unei practici morbide. De ce consumau strămoşii omului carne umană?

Carnea umană este mult mai puţin nutritivă faţă de alte tipuri de hrană. Un nou studiu oferă explicaţia privind canibalismul strămoşilor noştri.

Strămoşii omului modern consumau carne umană din motive sociale, sugerează un nou studiu. Dovezi ale canibalismului au fost descoperite sub forma urmelor de tăieturi şi dinţi de pe rămăşiţele descoperite în cadrul unor situri arheologice, inclusiv din Spania, Franţa şi Belgia.

O credinţă comună privind canibalismul din timpuri străvechi este privind valoarea nutriţională a cărnii, rămăşiţele din unele zone prezentând însă urme şi ale practicării unor ritualuri. Noile descoperiri sugerează însă că neanderthalienii şi Homo antecessor ucideau şi consumau carne umană din motive sociale.

James Cole, expert din cadrul Universităţii Brighton, a dezvăluit valoare nutritivă a unui om. În cazul unei persoane cu o greutate de 66 de kilograme, valoarea nutritivă este de 144.000 de calori, întreaga structură musculară conţinând 32.000 de calori, ficatul în jur de 376 de calori, iar splina 128 de calori.

Comparabil, valoarea nutritivă a altor animale, ale căror rămăşiţe au fost descoperite în situri este mult mai mare. Întreaga musculatură a unui mamut ajungând la 3.600.00 de calori, a unui cal la 200.100 de calori şi a unui cerb la 163.680 de calori.

Printre ipotezele cercetătorului se numără oportunitatea, oamenii fiind consumaţi după ce ar fi decedat din cauze naturale sau ar fi putut fi consumaţi din motivul apărării teritoriale. Paul Pettit, profesor de paleontologie din cadrul Universităţii din Durham, a afirmat că şi primatele au prezentat dovezi ale canibalismului.

Sursă: descopera.ro

Mai multe articole despre:
Hrană strămoşi canibalism omul modern