MENIU

Ministrul pentru Buget: "NU ACCEPTĂM un deficit sub 1,4%. Ar însemna să îngenunchem economia"

Ministrul delegat pentru Buget, Darius Vâlcov, a declarat la REALITATEA TV că echipa de negociere a Guvernului nu va accepta în discuţiile cu FMI de astăzi convenirea unui deficit sub 1,4%, ci va încerca obţinerea unui deficit de 1,9% care să permită noi măsuri de relaxare fiscală.

Negocieri cruciale au loc vineri, la ora 15.00, între delegaţia FMI-CE şi reprezentanţii Guvernului României. Din partea Executivului de la Bucureşti participă ministrul Finanţelor Publice, Ioana Petrescu şi ministrul delegat pentru Buget, Darius Vâlcov.

"Nu există neînţelegeri cu delegaţia FMI şi CE, discuţiile vor avea loc astăzi la ora 15.00. A existat din partea unor specialişti ai delegaţiei internaţionale ideea că negocierile ar putea să înceapă de la 0,9%. Mandatul meu este să pornim orice discuţie de la deficitul de 1,4%. Nu vom accepta sub nicio formă un deficit mai mic de atât, înseamnă să punem în pericol economia României. Nu este normal să nu schimbăm regulile în timpul jocului. Sper ca informaţia apărută noaptea trecută de la unii specialişti ai Fondului şi ai Comisiei să nu fie concretizată astăzi şi să rămână la nivel tehnic şi nu în discuţiile dintre miniştri", a declarat pentru Realitatea TV Darius Vâlcov, ministrul delegat pentru Buget.

Potrivit lui Vâlcov, cifra de 0,9% a fost avansată din cauza unor discrepanţe istorice, venite din 2012 şi 2013 între deficitul convenit şi deficitul bugetar rezultat din plăţi.

"În niciun caz nu vom pleca de la o altă ţintă de deficit. Nu vom accepta un nivel de deficit de 0,9%, nu putem să lăsăm 0,5% în jos, nu sunt bani lăsaţi de la mine, ci aceşti bani vor merge la investiţii sau relaxare fiscală. O astfel de măsură ar îngenunchia economia românească. În condiţiile date, vom închide fără probleme bugetul din 2015 la 1,4%, fără taxe şi impozite suplimentare, însă vrem să ajungem cu discuţiile la un deficit de 1,9% sau chiar mai mult", a mai spus Vâlcov.

Echipa de negociere a Guvernului speră la un deficit de minim 1,9% pentru a creşte bugetul pentru Apărare şi pentru bani suplimentari la cofinanţarea fondurilor europene.

Guvernul ar putea cere reprezentanţilor Fondului Monetar Internaţional să plece din România, înainte de încheierea unui nou acord. Acest lucru ar urma să se întâmple dacă FMI nu renunţă la solicitarea unui deficit bugetar sub procentul convenit, de 1,4%

Misiunea Fondului a solicitat negocierea unui deficit mai mic de 1%. Ministrul delegat pentru Buget va avea astăzi o întâlnire cu reprezentanţii Fondului.

Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană cer Guvernului să reducă deficitul bugetar pentru anul viitor la 0,9% din PIB, solicitare pe care partea română o consideră inacceptabilă, luând astfel în calcul întreruperea discuţiilor dacă nu este agreat un deficit de 1,4%, scrie Mediafax.

Solicitarea unui deficit bugetar de sub 1% a fost avansată joi seara, cu argumentul că nu mai trebuie să existe o diferenţă între deficitul pe ESA (unde deficitul nu este calculat pe baza plăţilor efective realizate într-un an, ci pe baza angajamentelor de plată şi a termenelor legale pentru achitarea obligaţiilor) şi cel pe cash (care cuprinde cheltuielile efectuate), aşa cum s-a întâmplat în anii anteriori.

O nouă rundă de negocieri este programată să înceapă la ora 15.00.

Diferenţa de viziune dintre FMI şi CE, pe de-o parte, şi Guvernul român a fost confirmată de către ministrul delegat pentru Buget, Darius Vâlcov, în intervenţii televizate, care a precizat că această solicitare nu va fi acceptată sub nicio formă şi că singurul său mandat este ca deficitul bugetar pentru anul viitor să fie fixat la 1,4%, cu o posibilă majorare pentru co-finanţări la proiectele europene de investiţii.