MENIU

Medicii avertizează: Nu mai consumaţi pătrunjel dacă suferiţi de aceste boli!

Pătrunjelul este foarte sănătos şi plin de vitamine, însă are şi o serie de contraindicaţii.

Astfel, conform medicilor pătrunjelul agravează dureri de cap, iar sucul de pătrunjel este contraindicat în timpul sarcinii sau femeilor care alăptează. În plus, pătrunjelul, consumat în cantităţi mari duce la eliminarea potasiului din organism, fiind astfel nevoie ca acesta să fie recuperat din alte alimente.

Numele latin al pătrunjelului este Petroselinum crispum și vine din limba greacă, unde "petros" înseamnă „piatră”, iar "selinon", țelină. Așadar, grecii antici considerau pătrunjelul un fel de... țelină de stâncă, pe care o foloseau atât ca aliment, cât și ca plantă medicinală.

Cu frunzele sale erau decorate și aromatizate mâncărurile, dar erau și încoronați învingătorii în întrecerile sportive sau erau tratate mușcăturile de șarpe ori de scorpion. Planta provine de pe malurile Mării Mediterane și a ajuns pe actualul teritoriu al României cu cel puțin 2000 de ani în urmă.

În prezent, pătrunjelul este cel mai folosit zarzavat în bucătăria tradițională românească, iar până nu demult, era un remediu redutabil în medicina noastră populară. Cu el erau oblojite rănile în pericol de a se infecta, erau frecate gingiile slăbite, erau făcute fierturi contra bolilor de ficat sau de intestin, ori era folosit pentru diferite "deochiuri" sau "făcături".