Marcel Ciolacu, mesaj după începerea fazei de dezvoltare a zăcămintelor din Proiectul Neptun Deep: "România va deveni cel mai mare producător de gaze naturale din UE"
Marcel Ciolacu, prim-ministrul României, a aplaudat vineri demararea fazei de dezvoltare a zăcămintelor din cadrul proiectului Neptun Deep, cel mai amplu proiect de extracție a gazelor naturale din Marea Neagră. Acesta a afirmat că proiectul va contribui la securitatea energetică a țării și va transforma România în cel mai mare producător de gaze naturale din Uniunea Europeană.
”Premierul Marcel Ciolacu salută intrarea în faza de dezvoltare a celui mai mare proiect de gaze naturale din zona românească a Mării Negre, Neptun Deep. Planul de dezvoltare a zăcămintelor Domino şi Pelican Sud din perimetrul Neptun Deep a fost confirmat de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale”, a transmis, vineri, Guvernul, pe pagina oficială de Facebook.
Agenția Națională pentru Resurse Minerale a validat planul de dezvoltare a zăcămintelor comerciale de gaze naturale Domino și Pelican Sud. "Acest moment marchează începutul real al fazei de dezvoltare a zăcămintelor comerciale, un nou punct de reper pentru proiectul Neptun Deep", a declarat Răzvan Popescu, directorul general al ROMGAZ.
Neptun Deep este un proiect strategic de mare importanță, cu o investiție estimată la 4 miliarde de euro, care va fi realizată de OMV Petrom și Romgaz. În urma implementării acestui proiect, se estimează o producție de aproximativ 100 miliarde de metri cubi de gaze naturale. Extracția primelor cantități de gaze din Marea Neagră este planificată pentru anul 2027.
Răzvan Popescu, directorul general al ROMGAZ, a subliniat importanța acestui proiect, spunând: "Acest moment reprezintă etapa de la care începe efectiv faza de dezvoltare a zăcămintelor comerciale și presupune lucrări de foraj și de construire a infrastructurii necesare pentru exploatarea și valorificarea gazelor naturale."
Despre Neptun Deep, este important de menționat că ROMGAZ, prin intermediul filialei sale ROMGAZ BLACK SEA LIMITED, deține o cotă de participație de 50% în proiect, în timp ce restul de 50% este deținut de OMV Petrom, care este și operatorul proiectului. În ceea ce privește infrastructura proiectului, aceasta va cuprinde 10 sonde, 3 sisteme de producție submarine, conducte colectoare asociate, o platformă offshore, o conductă principală de gaze către Tuzla și o stație de măsurare a gazelor. Întreaga infrastructură va fi operată la distanță, folosind o replică digitală (digital twin), ce va contribui la optimizarea proceselor și îmbunătățirea performanței de mediu prin eficientizarea consumului energetic și reducerea emisiilor.
Pproiectul Neptun Deep reprezintă o etapă crucială pentru dezvoltarea energetică a României, cu promisiuni de creștere a securității energetice și poziționare ca lider în producția de gaze naturale în Uniunea Europeană.