Marcel Ciolacu, față în față cu magistrații: nu vor să renunțe la PENSIILE SPECIALE și amenință cu GREVA
Este revoltă în justiție. Premierul Marcel Ciolacu se întâlnește cu reprezentanții Consiliului Superior al Magistraturii să discute despre pensiile speciale. În ziua în care se decide soarta specialilor, magistrații amenință cu greva. Acest lucru înseamnă că activitatea va fi oprită, iar ședințele de judecată nu vor fi amânate.
Magistrați din mai multe instanțe și parchete au anunțat marți proteste față de intenția coaliției PSD-PNL de a modifica modul de acordare a pensiilor speciale. Tribunalul București a decis să amâne pe termen nelimitat toate dosarele, cu excepția celor urgente, iar procurorii de la Parchetul Curții de Apel Prahova suspendă urmăririle penale.
DNA anunță că se alătură mișcării de protest a magistraților:
- ”În data de 20 iunie 2023, prin ordin al procurorului-șef al DNA, Marius I. Voineag, a fost convocată Adunarea generală a procurorilor din cadrul Direcției Naționale Anticorupție în vederea formulării unui punct de vedere cu privire la proiectul de lege privind pensia de serviciu a magistraților, aflat în dezbatere la Camera Deputaților, precum și manifestarea susținerii față de Consiliul Superior al Magistraturii în activitatea de apărare a independenței magistraților.
- În unanimitate, cei 93 de procurori prezenți în cadrul Adunării generale, și-au exprimat susținerea față de activitatea de apărare a independenței magistraților de către Consiliul Superior al Magistraturii și au hotărât:
- să inițieze o formă de protest în cazul în care propunerile formulate de Consiliul Superior al Magistraturii și susținute de Procurorul general al României în ceea ce privește proiectul de lege privind pensia de serviciu a magistraților nu vor fi avute în vedere de către puterea legislativă;
- să stabilească, într-o viitoare adunare generală, asupra formelor graduale de protest care vor fi adoptate.
Judecătorii Curţii de Apel București au transmis, de asemenea, că vor protesta prin amânarea judecării cauzelor ”până când puterea legiuitoare va respecta statutul şi munca tot mai împovărătoare de la an la an, atât a judecătorilor, cât şi a personalului auxiliar de specialitate”.