Realitatea.net
MENIU

Clopoţelul sună a dezastru în multe școli din România. Ce spune Ministrul Educației?

Școlarii se întorc din nou în bănci. Dacă părinţii s-au pregătit pentru noul an şcolar, nu putem spune acelaşi lucru şi despre şcoli: 25% dintre şcolile din România nici nu ar trebui să funcţioneze, spun oficialii din Ministerul Educaţiei.

Mallurile, hipermarketurile şi celelalte magazine sunt arhipline în acest weekend. Părinţii au ieşit la cumpărături pentru a le asigura celor mici rechizitele necesare.

Preţurile sunt pentru toate buzunarele. De exemplu, un caiet costă între 19 bani şi poate ajunge până la 6 lei, iar preţul unui stilou începe de la 30 de lei. Dar nevoile sunt mult mai multe.

La ghiozdane părinţii negociază cel mai greu. La modă sunt acum cele cu personaje Disney, care pot depăşi 200 de lei.

Pe total, pentru începutul anului şcolar părinţii cheltuie între 300 şi 1000 de lei.

Costuri minime pentru un elev:

- Rechizite 300 lei
- Culegeri/ manuale alternative 60 lei
- Uniformă 40 lei
- Fondul clasei 50 lei
- Ghiozdan 40 lei ( preţ mediu)
- Haine 200 lei
- Încălţăminte 100 lei
- Trening 50 lei
- Pantofi de sport 50 lei
- Cadouri 100 lei

TOTAL: 990

Ministrul Educaţiei recunoaște lipsurile din sistem. "E nevoie de coerență și consecvență"

 

Nu toate şcolile sunt pregătite să îşi întâmpine elevii în condiţii civilizate. Multe unităţi de învăţământ nu au apă curentă, tóaletele sunt tot în spatele şcolii, iar în unele clase, elevii vor sta cu gecile pe ei, pentru că nu există un sistem adevcat de încălzire. 25% dintre şcolile din România nici nu ar trebui să funcţioneze, spun oficialii din Ministerul Educatiei.

O mare parte (80,3%) din clădirile pe care le are sistemul de învățământ românesc au primit autorizație de funcționare, iar 16,42% nu au acest aviz.

Acesta a admis însă că sunt și școli cu săli de clasă care nu au autorizație sanitară, în general în mediul rural, la școli mici. "Aproximativ 4% din totalul copiilor din sistemul de învățământ românesc învață în aceste școli. Autorizația sanitară de obține pe fiecare imobil", a mai arătat demnitarul.

Noutăţile anului şcolar 2015-2016

Cu două săptămâni înainte de începerea cursurilor, Ministerul Educaţiei a modificat structura noului an şcolar, care fusese stabilită iniţial în iulie, prin ordin de ministru. Una dintre schimbările aduse prin noul document este aceea că elevii vor avea o vacanţă de iarnă prelungită de la două la trei săptămâni, respectiv din 19 decembrie până în 10 ianuarie. Vacanţa de vară va începe însă cu o săptămână mai târziu, respectiv nu din 17 iunie, cum era prevăzut iniţial, ci din 24 iunie.

O altă schimbare este aceea că vacanţa de vară nu se mai termină pe 4 septembrie 2016, pentru ca anul şcolar 2016-2017 să înceapă cu o săptămână mai devreme, cum prevedea structura aprobată anterior, ci pe 11 septembrie.

Şi tot cu puţin timp înainte de începerea cursurilor, Guvernul a decis ca elevilor din clasele a XI-a, a XII-a şi a XIII-a din învăţământul liceal de stat să li se deconteze cheltuielile pentru achiziţionarea de manuale şcolare, în limita a 55 de lei. Aproximativ 362.00 de elevi vor primi aceşti bani pentru manuale, însă acestea trebuie să fie dintre cele de pe lista aprobată de Ministerul Educaţiei. Liceenii îşi vor recupera banii cheltuiţi pentru manuale după ce depun la secretariatul şcolii o solicitare scrisă şi factura pentru cărţile cumpărate.

175 de zile de cursuri şi aproximativ 30 de zile de vacanţă

Anul şcolar 2015-2016 va avea 175 zile de cursuri, din 14 septembrie până în 24 iunie, prima vacanţă va fi în săptămâna 31 octombrie - 8 noiembrie, pentru învăţământul primar, urmată de vacanţa de iarnă, din 19 decembrie până în 10 ianuarie, cea intersemestrială, în 6-14 februarie şi cea de primăvară, din 23 aprilie până în 3 mai.

Conform calendarului, anul şcolar 2015-2016 va avea 36 de săptămâni de cursuri. Excepţie fac clasele terminale din învăţământul liceal, pentru care anul şcolar are 37 de săptămâni, din care durata cursurilor este de 33 de săptămâni, 4 săptămâni fiind dedicate desfăşurării examenului de Bacalaureat. Cursurile claselor terminale se încheie în 3 iunie 2016.

Pentru clasa a VIII-a, anul şcolar are 36 de săptămâni, din care durata cursurilor este de 35 de săptămâni, o săptămână fiind pentru probele de la Evaluarea Naţională. Cursurile claselor a VIII-a se încheie în 17 iunie 2016.

Noul an şcolar este structurat pe două semestre. Semestrul I începe în 14 septembrie, iar prima vacanţă va fi în perioada 31 octombrie - 8 noiembrie, pentru elevii din clasele pregătitoare şi cei din clasele I-IV, dar şi pentru copiii de la grădiniţă.

 

Mai multe articole despre:
şcoală preţuri rechizite noul an şcolar