MENIU

Londra prelungeşte restricţiile pe piaţa muncii pentru români şi bulgari

Londra prelungeşte restricţiile pe piaţa muncii pentru români şi bulgari - CONTINUĂ 1
NewsIn: 2007-10-30 13:40:01
(adaugă reacţia Ministerului român de Externe).

Marea Britanie a anunţat marţi că prelungeşte restricţiile pe piaţa muncii pentru cetăţenii români şi bulgari cel puţin până la sfârşitul anului 2008, transmite Reuters.
Marea Britanie a restricţionat accesul cetăţenilor din cele două ţări pe piaţa muncii, adoptând o poziţie contrară celei luate după extinderea europeană din 2004.

Ambasadorul britanic la Bucureşti Robin Barnett îl informase marţi pe ministrul de externe Adrian Cioroianu că guvernul de la Londra urma să anunţe oficial în cursul zilei prelungirea restricţiilor pe piaţa muncii pentru cetăţenii români şi bulgari, se arată într-un comunicat MAE remis NewsIn.

Ministrul Cioroianu şi-a exprimat regretul pentru această decizie a Londrei, într-o întrevedere cu ambasadorul Barnett, apreciind că ea va fi dificil de înţeles de către opinia publică şi mass-media din România şi Bulgaria.
Comunicatul MAE subliniază că numărul românilor din Marea Britanie nu a înregistrat o creştere masivă după aderarea României la UE, realitate confirmată chiar de statisticile britanice. Pe de altă parte, contribuţia imigranţilor în general, inclusiv a românilor, la dezvoltarea economică a Marii Britanii este apreciată drept benefică.

Ministrul român a arătat că decizia autorităţilor britanice va fi percepută nefavorabil şi în contextul în care majoritatea statelor membre ale UE a relaxat sau ridicat restricţiile impuse cetăţenilor români şi bulgari. Totodată, ministrul afacerilor externe român a remarcat faptul că această decizie va avea ca efect indirect, nedorit, încurajarea fenomenelor de "muncă la negru", ceea ce creează prejudicii atât cetăţenilor din România şi Bulgaria, cât şi statului britanic.

MAE şi celelalte instituţii abilitate ale statului român vor continua cu fermitate demersurile în vederea unei decizii viitoare favorabile, în virtutea principiului liberei circulaţii a forţei de muncă, unul dintre principiile fundamentale ale UE, precum şi în virtutea bunelor relaţii de ansamblu între România şi Marea Britanie.
Mai multe articole despre:
null