Lavanda: miros îmbietor, proprietăţi fabuloase, dar... periculoasă! Atenţie mare
Lavanda, o plantă absolut fabuloasă, cu un miros extraordinar, cu numeroase beneficii pentru organismul uman. Însă, această adevărată farmacie poate fi şi extrem de periculoasă. Tu ştii când?
Lavanda are multiple beneficii:
Dureri de cap
Aplică ulei de levănțică pe tâmple, masează ușor, și vei simți că durerea de cap dispare.
Dureri de burtă
Germanii folosesc ceaiul de lavandă pentru îmbunătățirea digestiei. Uleiurile relaxează mușchii tractului digestiv, calmează crampele ambdominale.
Dureri de urechi
Lavandă conține substanțe care ajută la diminuarea durerilor de urechi.
Infecții
Substanțele pe care le conține levănțica au proprietăți antibacteriene, previn infectarea rănilor și vindecă rapid țesuturile, ajutând la cicatrizarea rănilor.
Somn bun
Lavandă este ideală pentru persoanele care au probleme cu somnul, adorm greu sau se trezesc des în timpul nopții, prelungind calitatea şi durata somnului. Poți turna câteva picături de ulei de levănțică pe pernă pentru a dormi mai bine.
Probleme ale pielii
Dacă suferi de acnee, ai probleme cu tenul gras sau cu pielea uscată, o compresa cu infuzie de lavandă va da rezultate imediat.
Mătreață
Scapă de mătreață rapid, cu 15 picături de tinctura de lavandă puse în două linguri de ulei de măsline. Încălzește amestecul puțîn la cuptorul cu microunde, apoi masează-l ușor pe părul umed. Pune o masca pentru dus și lasă să acționeze o ora. Apoi clătește cum o faci în mod obișnuit. Aplică tratamentul o dată pe săptămâna pentru efecte de durata.
Contraindicații
Femeile însărcinate și care alăptează nu trebuie să urmeze tratamente curative cu levănțică. De asemenea, preparatele cu flori de lavandă nu ar trebui utilizate concomitent cu medicamentele antidepresive și sedative. Pacienții alergici la levănțică pot suferi de reacții alergice cutanate.