MENIU

Investitorii străini acuză agresivitatea ANAF

<p>Antifrauda, descinderi &icirc;n engros-uri</p>

ANAF se concentrează într-un mod agresiv asupra societăților care își respectă obligațiile fiscale, sunt de părere investitorii străini.

Investitorii străini atrag atenția că stilul ANAF de a pune presiune în mod agresiv pe contribuabili buni platnici ar putea avea consecințe imediate extrem de negative: atât reducerea investițiilor străine, cât și plecarea unor companii de pe piața românească.

Avertismentul companiilor cu capital străin apare în Cartea Albă a Consiliul Investitorilor Străini (FIC), ediția mai 2015. Din Consiliul Investitorilor Străini fac parte cele mai multe companii multinaționale prezente în România, cu afaceri de miliarde de euro. 

"Din moment ce acțiunile autorităților fiscale se concentrează într-un mod agresiv asupra societăților care își respectă obligațiile fiscale și care de obicei sunt încadrate în categoria contribuabililor mari la bugetul de stat, există un risc major ca imaginea și percepția despre România la nivel internațional în mass-media și în cercurile diplomatice, care uneori includ și autoritățile europene, să se deterioreze semnificativ. Consecințele imediate vor fi reducerea ISD în România, cu riscul ca până și investitorii deja existenți pe piața autohtonă să își reducă investițiile sau chiar să părăsească România", se arată în Cartea Albă a mediului de afaceri din România redactată de FIC.

Investitorii străini reclamă și faptul că interpretarea inspectorilor fiscali cu privire la prevederile fiscale existente se schimbă adesea, iar noile interpretări se aplică retroactiv. Acest lucru înseamnă că regulile se schimbă de o manieră impredictibilă, chiar în timpul „jocului", spun membrii FIC.

În plus, inspecțiile fiscale nu sunt întotdeauna concentrate în direcția corectă astfel încât să îmbunătățească gradul de colectare a impozitelor la bugetul statului, iar evaziunea fiscală care afectează atât impozitele directe, cât și pe cele indirecte, continuă să reprezinte o
problemă. 

Autorii documentului FIC mai critică și problema legislației care se aprobă rapid încă persistă, aceasta având adesea un termen de notificare foarte scurt și lăsând puțin timp comunității de afaceri pentru a oferi comentarii într-un mod eficient.

Companiile străine propun ca pedepsele pentru evaziune fiscală să fie mărite și cer ca o listă conținând contribuabilii care au datorii la buget să fie făcută publică.

ANAF se justifică: "Nu-i urmărim doar pe micii patroni". Cine sunt marii rechini prinşi de Fisc

ANAF reacţionează la acuzaţiile aduse instituţiei potrivit cărora combaterea evaziunii fiscale vizează cu precădere micii comercianţi şi publică pe site-ul propriu un bilanţ al luptei duse în primele 4 luni din 2015 împotriva

Astfel, Inspecția Fiscală din cadrul ANAF a înaintat, în primele patru luni ale anului în curs, instituțiilor abilitate, un număr de 1.187 de sesizări penale privind cazuri de mare evaziune, valoarea aferentă prejudiciilor descoperite depășind 3,73 miliarde lei, în creștere cu 172% față de ianuarie - aprilie 2014, informează, luni, instituția.

Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, numărul cazurilor de mare evaziune instrumentate de Inspecția Fiscală și finalizate cu înaintarea sesizărilor penale a crescut cu 37,23%, de la 865 la 1.187, vizând un număr de 1.177 operatori economici.

Dintre cele 1.187 de sesizări penale, un număr de 313 vizează operatori economici de tip 'fantomă', care au adus prejudicii de circa 1,1 miliarde lei (1.091.530.508 lei), precizează ANAF.

Mai multe articole despre:
ANAF Fisc investitori străini FIC cis