Instituțiile de învățământ superior, front comun împotriva Guvernului Grindeanu
Mai multe universități din România condamnă adoptarea ordonanței de urgență privind modificarea Codului penal și Codului de procedură penală. Instituțiile de învățământ superior fac apel la solidaritate și îi îndeamnă pe membrii comunităților academice să se alăture demersului.
Prima reacție a venit din partea profesorilor și membrilor comunității academice a Universității București, care au făcut un apel public către instituțiile statului pentru apărarea statului de drept în România.
"Guvernul României a abandonat contractul social cu românii. La adăpostul întunericului și al minciunilor, în dispreț total față de încrederea cu care a fost învestit de milioane de români, Guvernul României a legalizat furtul, necinstea, ilegalitatea. Cabinetul Grindeanu ne-a transmis ieri mesajul că munca onestă și respectarea legii sunt pentru cei mai puțin norocoși, iar furtul și disprețul față de legile care guvernează ordinea socială sunt privilegiul celor aleși”, susțin semnatarii scrisorii, potrivit unibuc.ro.
Reprezentanții comunității academice a Universității din București condamnă public deciziile luate de Guvern împotriva statului de drept și solicită intervenția instituțiilor abilitate ale statului pentru stoparea intrării în vigoare a ordonanței menționate.
O altă instituție de învățământ superior care a reacționat rapid cu privire la adoptarea OUG privind modificarea Codurilor penale este Facultatea de Drept din cadrul Universității de Vest din Timișoara.
În scrisoarea publică profesorii și membrii comunității academice susțin că „Facultatea de Drept din cadrul Universității de Vest din Timișoara condamnă cu fermitate adoptarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 13/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal și a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală. Guvernul României a ales să utilizeze în interes individual și de grup prerogativele pe care le-a primit pentru gestionarea treburilor publice, în considerarea interesului general”.
“În calitate de responsabili cu educația juridică a tinerilor noștri, dezavuăm categoric deturnarea acestor prerogative. În calitate de apărători ai tradițiilor constituționale sănătoase ale României, reamintim că Dreptul nu înseamnă manevrarea normelor de procedură legislativă împotriva scopului lor. Dimpotrivă, în democrațiile liberale, la ale căror valori este atașată și România, Dreptul înseamnă, în primul rând, statul de drept, respectiv supremația legii”, se mai arată în document.
Membrii Facultății de Drept din cadrul Universității de Vest din Timișoara subliniază că guvernanții au decis să se situeze deasupra Dreptului, printr-un act normativ, acțiunea lor lovind însăși fundamentul sistemului juridic românesc, Constituția României.