MENIU

Ingredientul secret care face carnea..cancerigenă. Cum îl evităm?

În România lui 2016, carnea nu se mai strică. Oricât de veche ar fi, ea se colorează cât ai clipi şi devine, cel puţin la aspect, proaspătă, de parcă ieri ar fi fost tăiat porcul. Chimicalele sunt cele care transformă carnea şi ce e mai grav e că ele se găsesc în peste 90% din preparatele din carne de la noi.

Nitritul de sodiu este de departe vedeta industriei cărnii. Deşi este foarte toxic şi cancerigen, acest compus este folosit în mai tot ce iese de pe poarta fabricilor. Şi nu numai. Comercianţii din piaţă îl strecoară, din când în când, în carnea tocată veche, pentru a-i schimba culoarea. Nitritul de sodiu înroşeşte carnea şi îi dă un aspect de proaspăt. Curios şi poate neîncrezător că ai noştri negustori ar fi capabili de aşa ceva, am testat câteva pieţe de carne să văd dacă acolo au auzit despre acest nitrit de sodiu. 

Cei de la Asociaţia pentru Protecţia Consumatorului au descoperit că aproape nu există produs din carne din care nitritul de sodiu să lipsească. Este folosit cu precădere în preparatele tratate termic şi chiar şi în conserve, compusul chimic având pe lângă calităţile de colorant şi unele de foarte bun conservant.

Statistica mondială face o legătură serioasă între 70% din cancerele de colon şi compuşii toxici din prepara-tele din carne. Şi dacă tot sunt pline de chimicale, produsele nu au nici valoare nutritivă. Unele mezeluri sunt fabricate din carcase şi resturi de la animale, creân-du-se o pastă albă, mâzgoasă, care în termeni de specialitate se numeşte „noroi alb”.
Este ştiut faptul că nitritul de sodiu blochează şi asimilarea vitaminei B6, precum şi asimilarea calciului şi poate duce de la dureri de cap, până chiar la dereglarea celulară şi apariția unor tumori”, spune Conf. univ. Costel Stanciu, președintele APC România pentru Jurnalul.ro.

Mai multe articole despre:
carne cancerigen nitrit de sodiu