MENIU

Hidrologii dau semnalul: Risc uriaș de viituri pe râurile din 10 bazine hidrografice - cod portocaliu și cod galben

Viitură - imagine de arhivă

Risc uriaș de viituri pe râurile din 10 bazine hidrografice. Hidrologii au instituit, vineri, un Cod galben şi unul portocaliu pe mai multe cursuri de apă din bazinele hidrografice Tur, Bega, Timiş, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Siret, Prut şi râurile din Dobrogea.

Astfel, începând de vineri, de la ora 21:00, va intra în vigoare Codul Portocaliu pe râul Bistra (afluent al râului Timiş), în judeţul Caraş Severin, cu valabilitate până mâine, 18 noiembrie, la ora 9:00.

Acesta este valabil şi în intervalul 18 noiembrie, ora 20:00 - 19 noiembrie, ora 9:00, pe râurile din Dobrogea, în judeţele Constanţa şi Tulcea.

ANM: Cod portocaliu de vânt și ninsori. Zonele lovite de viscol și îngheț - HARTA actualizată

De asemenea, începând de vineri după - amiaza, de la ora 16:00, până sâmbătă la aceeaşi oră, va fi valabil Codul galben pe anumite sectoare de râuri din bazinele hidrografice: Tur (judeţul Satu Mare), Bega (judeţul Timiş), Timiş, Bârzava, Moraviţa (judeţele: Caraş Severin şi Timiş), Caraş şi Nera (judeţul Caraş Severin).

Acelaşi cod intră în vigoare în intervalul 18 noiembrie, ora 6:00 - 19 noiembrie, ora 18:00, pe râuri din bazinele hidrografice: Bârlad (judeţele: Iaşi, Vaslui, Bacău, Vrancea şi Galaţi), Prut (judeţele: Vaslui şi Galaţi), Siret (judeţul Galaţi) şi râurile din Dobrogea (judeţele: Constanţa şi Tulcea).

Vine iarna în București, cu temperaturi de 2-3 grade - Prognoza specială ANM pentru următoarele zile - Cum va fi vremea în weekend

Potrivit Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri mici din judeţul Tulcea. În acest context, se pot depăşi cotele de apărare, ca urmare a scurgerilor importante pe versanţi, torenţi şi pâraie.

Totodată, există riscul generării viiturilor rapide pe râurile mici, cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri.

"Recomandăm respectarea măsurilor dispuse de autorităţile de la nivel naţional, judeţean sau local, cu responsabilităţi în gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de inundaţii", transmit reprezentanții instituției.

Citește și România, traversată de un ciclon mediteranean. Temperaturile scad sub pragul de îngheț, lovesc ninsorile viscolite - episod sever de iarnă autentică

Mai multe articole despre:
viituri risc viituri hidrologi inhga