MENIU

HARTA COMORILOR. Apele României în care poți să găsești AUR

Rețeaua hidrografică a României ascunde o comoară care de zeci de ani nu a mai fost exploatată. Zăcămintele aurifere din Carpați și aurul aluvionar din râuri fac din țara noastră una dintre puținele țări din Europa, ce mai dețin această resursă.  

Geologii spun că acest metal prețios apare că solzișori, foițe, granule, filoane, aur pulverulent. 

Râul Pianu, județul Alba

Încă din cele mai vechi timpuri, în apropiere de comuna Pianu de Sus, din județul Alba s-a exploatat aurul aluvionar. Primele date, despre exploatarea aurului, apar în anul 1485, atunci când s-a format satul Pianu de Sus. 

Se spune că aurul de pe răul Pianu, afluent al Mureșului, are o finețe ridicată, de 905‰, iar aluviunile măsoară între 0,3-6 metri. Aici există o adevărată breaslă, reunită în Casa Auraria, unde sătenii depozitau metalul prețios, care ajungea să fie vândut la oraș. 

Activitatea principala în această localitate a inspirat la realizarea unei steme pe care apare saitrocul, unealtă folosită la găsirea aurului. Potrivit specialiștilor, în zona dintre Pianu de Sus și Cioara s-au extras 0,1-0,9 grame la tonă de aur. Metalul prețios provine din șisturile cristaline și din rocile eruptive din Munțîi Sebeș. În monografia localității, realizată de bunicul profesorului Ioan Benea, se arată că ”nisipurile de aici ar conține mai mult metal prețios decât Munții Apuseni”.

Olt 

Valea Oltului este una dintre zonele bogate în firișoare de aur. Și aici zăcămintele de aur se găsesc în nisipurile și pietrișurile albiei Oltului. Mărturie a exploatării metalului prețios de pe vale, o confirmă numele comunelor: Aurari, Rudari, Rudă.  

 SURSA 

 

Mai multe articole despre:
aur râuri râuri românia aur râuri aur