MENIU

HAOSUL cu facturile românilor continuă în prag de iarnă - Guvernul, Decizii MAJORE până la 1 noiembrie

HAOSUL cu facturile românilor continuă în prag de iarnă - Guvernul, Decizii MAJORE până la 1 noiembrie

Haosul cu facturile românilor continuă. Oamenii nu știu încă în ce fel va fi calculat consumul de energie electrică și câți bani vor scoate din buzunar.

A mai rămas doar o săptămână până începe oficial sezonul rece, iar românii încă nu știu cum le vor fi calculate facturile! Autoritățile au lăsat din nou, pe ultima sută de metri schimbări majore la Legea pe energie, care vin la puțin timp după modificări care au determinat întârzieri mari la facturi. Acum, mai multe variante sunt luate în calcul de guvernanți, care trebuie să ia o decizie până la finalul lunii. 

Cei mai mulți românii trăiesc de luni bune cu teama că va fi cea mai grea iarnă. Este la doar câțiva pași, iar pe piața energiei este haos. Instabilitatea vine chiar din Guvern, de unde membrii coaliției vin cu mai multe propuneri de schimbare a legii.

O primă varianta prevede păstrarea OUG care e acum în vigoare dar cu anumite amendamente, printre care cel care permite familiilor cu 3 copii și bolnavilor dependenți de aparatură medicală să plătească un preț mai mic, dar și acela care crește plafonul de consum pentru cei care se incalzesc pe baza de energie electrica, relatează Realitatea PLUS.

Astfel, cei care consumă până în 500 de kilowatti oră lunar ar putea plăti 68 de bani pe kilowatt oră iar cei care consumă între 500 și 800 de kilowatti oră lunar ar putea plăti 80 de bani pe kilowatt oră.

PLAFONUL DE CONSUM PENTRU ROMÂNII CARE SE ÎNCĂLZESC CU ENERGIE ELECTRICĂ

500 kWh/lună - 0.68 lei/kWh
500-800 kWh/lună - 0.80 lei/kWh

Sursa: Realitatea PLUS 

În realitate însă, nimeni nu s-ar putea încadra în acest consum, având în vedere că doar un calorifer electric consumă mai mult de 600 de kilowatti oră lunar. O altă variantă discutată de guvernanți este cea a reglementării pieței energiei printr-o ordonanță de urgență cu totul nouă.

„Noi nu putem sa fim impotriva unor decizii pe care le iau cei care sunt in drept să ia deciziile. Noi trebuie să aplicăm. Singura noastră dorință este ca aceste prevederi să fie clare, să nu lase loc de interpretări și să aibă și o anumită stabilitate”, apreciază Ion Lungu, președintele Asociației Furnizorilor de Energie Electrică

Până la 1 noiembrie, guvernanții trebuie să adopte noile măsuri. Surse din coaliție spun că o decizie ar putea fi luată chiar luni. 

Piața energiei ar putea reveni la una reglementată de la 1 ianuarie 2023, pentru o perioadă de doi de 2 ani. Prețurile la energie au explodat după liberalizarea pieței, de la 1 ianuarie 2021, ulterior și din cauza crizei energiei produse de Rusia în Europa, precum și de războiul din Ucraina. 

Coaliția de guvernare PNL – PSD – UDMR a discutat în ultima perioadă despre revenirea la o piață de energie reglementată. Se pregătește o nouă ordonanță de urgență, iar gospodăriile ar putea plăti cel mult 1 leu/kWh, indiferent de consum. O ședință a coaliției în care se va lua decizia finală ar putea avea loc la începutul săptămânii viitoare, luni, 24 octombrie, potrivit unor surse politice.

CÂT AM PUTEA PLĂTI PENTRU ENERGIE ELECTRICĂ - SCENARII ÎN COALIȚIE

- preț fix de la 1 ianuarie la energie
- consumatori casnici vor plăti:
0,68 de lei pentru consum mai mic de 100 kWh
0,80 pentru consum între 100 kWh si 255 kWh
*preț de 1 un leu/kWh pentru consum de peste 255 kWh
- industria mare: pret fix de probabil 1,3 lei/kwh