Gușă: Discuția despre ofițerii acoperiți, inconștient de lejeră, în timp ce baronii sunt tolerați
Consultantul politic Cozmin Gușă susține că discuția despre ofițerii acoperiți este ”inconștient de lejeră” în spațiul public românesc, precizând că declarații precum cele ale lui Traian Băsescu în acest sens ar putea chiar vulnerabiliza instituții ale statului. Gușă consideră afirmațiile fostului președinte drept ”derapaje” care, în opinia sa, ar trebui sancționate chiar de către CSAT.
Discuția despre ofițerii acoperiți ”este inconștient de lejeră în spațiul public românesc”, consideră Cozmin Gușă.
”Mă deranjează lejeritatea cu care un om care a condus România și care ar fi trebuit să se califice la locul de muncă în 10 ani discută despre ofițeri acoperiți și într-un sens peiorativ, la fel ca Victor Ponta, din condiția lor posibilă de culpabili, dacă dânșii consideră că a fi ofițer acoperit este culpabil. Probabil că sunt primii vizați într-o eventuală discuție publică, de-a fi fost la rândul lor ofițeri acoperiți. Există niște categorii, pe lângă acești culpabili, care pot să fie foști ofiteri acoperiți care nu și-au făcut treaba cum trebuie sau chiar foști ofițeri ai statului comunist care au cam trădat în 1989, fie că și-au însușit bunuri ale fostei Securități, și-au mai deservit din când în când structurile de informații... asta este o categorie care blamează această entitate de ofițeri acoperiți. Sunt alții necalificați care vorbesc despre asta, de la fel de fel de analiști chiar până la Victor Ponta, sau sunt unii timorați care nu se simt bine cu această calitate de ofițeri acoperiți”, a explicat Cozmin Gușă.
Gușă: Ofițerii acoperiți, bagatelizați. Baronii, tolerați
Am ajuns la o situație ”aberantă” în care considerăm că un ofițer acoperit este ceva nociv, ”ceva asemănător baronului”, consideră consultantul politic. ”Ponta face referire la un ofițer acoperit care ar putea conduce partidul, fără să fie deranjat că partidul a fost condus de baroni”, completează acesta.
Un ofițer acoperit, spune Gușă, este un om care execută misiuni secrete în favoarea statului respectiv. ”Dacă statul e defect, e o altă discuție. Băsescu să ne spună cât de defect este statul pe care l-a păstorit atâția ani de zile”, a mai menționat consultantul politic. În contrapartidă, susține Gușă, ”baronul, care e permis în continuare în România, ar fi sămânța disoluției statului român, adică într-o totală opoziție cu ceea ce presupunem că ar fi un ofițer acoperit. Noi discutăm ”cu lejeritate și fără intervenție despre asta”, adaugă consultantul politic.
Sesizarea acestor derapaje în spațiul public ar trebui să vină din partea CSAT, a mai afirmat Cozmin Gușă. ”Nu poți să permiți să demonizezi această calitate de ofițer acoperit care este prezentă în oricare stat”, a precizat acesta. ”Ce mai este statul acesta dacă un fost președinte și un fost prim-ministru se țin de mână și nimeni nu ii trage la răspundere că poate vulnerabilizează instituțiile statului român?! Începem să bagatelizăm rolul anumitor categorii în societate și să tolerăm altele, precum baronii...”, a adăugat consultantul politic.
”În istorie, un anumit general al statului totalitar, Pacepa, a fost la început condamnat, apoi n-a mai fost condamnat în condițiile în care a oferit pe tavă o rețea de ofițeri acoperiți ai statului român care executau misiuni - mulți dintre ei și-au pierdut viața - și această dezbatere trebuie să inceapă de la cazul Pacepa”, crede Cozmin Gușă.
Dacă noi considerăm normal să ne batem joc de ofițeri acoperiți care execută misiuni pentru statul român, atunci ”greșim profund”, susține consultantul politic. ”Statul va deveni mult mai slab, în această logică strâmbă. Nu câștigăm nimic în dezvaterea publică dacă afirmăm că cineva este un ofițer acoperit. Câștigăm dacă vedem cum un ofiter acoperit este tolerat să execute misiuni ilegale împotriva statului român. Dacă devoalăm ofițeri acoperiți pentru că așa le place lui Ponta sau Băsescu este o dovadă de inconștiență”, a mai precizat Gușă.
Consultantul politic consideră că ar trebui intervenit la cel mai înalt nivel pentru a se bloca ”acest gen de discuție”.
”Ne lăudăm că avem niște servicii puternice, sau cel puțin că SRI este puternic. SIE nu este puternic și acolo Laura Codruța Kovesi are dreptate faptic. Dacă ne lăudăm că măcar aceste instituții există, în condițiile în care clasa politică este calamitată... ne uităm la PSD, este praf, PNL e praf, PMP e o glumă, ALDE e un braț înarmat poate al unui alt serviciu. Calitatea clasei economice a afaceriștilor români se vede astăzi când la o simplă baghetă pusă pe umărul lor de către un procuror de la DNA, ei divulgă absolut tot”, a afirmat Cozmin Gușă. ”Cunosc și am studiat cum se făceau recrutările și înainte și după '89. După '89 s-au făcut total haotic și este vina șefilor de servicii pentru că au recrutat prost. Nu trebuie să venim la nivelul unui fost președinte și al unui fost prim-ministru și să bagatelizăm această categorie a ofițerului acoperit, care există în toată lumea”, a adăugat consultantul politic.
Gușă: Acuzațiile Laurei Codruța Kovesi la adresa SIE, tardive
”În analizele pe care noi le facem, am sezisat mai mereu că parcă SIE are o altă agendă decât celelalte instuții ale statului care acționează în baza parteneriatului instalat de tip euroatlantic și al parteneriatului strategic cu SUA. Aici nu mă refer doar la Călin Popescu Tăriceanu și legăturile sale cu SIE sau ce inspiră de la acea structură, ca să nu mai vorbesc de structura ALDE care pare că e un fel de armă politică a serviciului sau a lui Victor Ponta care, fiind in legătură cu Tăriceanu, are o altă agendă, ci mă refer la anumite elemente care au culminant cu scandalul Black Cube”, a declarat Cozmin Gușă.
Conzultantul politic susține că, probabil, ”Laura Kovesi, urmărind acest scandal, a sesizat și acest element care nu este deloc de neglijat... faptul că în lupta împotriva corupției, în încercarea de a stabili fapte care au devalizat bugetul român, SIE nu a contribuit”.