GREȘEALA pe care o fac cuplurile atunci când folosesc PREZERVATIV!
Orice contact sexual într-o relaţie care nu este exclusivă trebuie să implice prezervativul. Însă chiar şi cu cele mai bune intenţii în materie de protecţie sexuală, multe persoane comit greşeli atunci când aplică prezervativul.
Chiar şi în cazul relaţiilor de cuplu exclusive, prezervativul ar trebui folosit până la efectuarea analizelor de sânge pentru virusul hepatic B, C, HIV (şi până la primirea rezultatelor). Abia în astfel de condiţii scazi, într-adevăr, la minimum riscul de contractarea a unor boli cu transmitere sexuală grave.
1. Unde ţinem prezervativul
Până ca prezervativul să ajungă pe penis, acesta stă, de regulă, în buzunar sau în portofel o perioadă (deseori) lungă de timp. Însă aceste locuri de "depozitare" a prezervativului pot să-l strice. Fricţiunea constantă şi temperatura ridicată din buzunar sau din portofel sunt condiţii propice pentru scăderea eficienţei prezervativului din prisma fragilizării lui. Din acest motiv se poate rupe. Aşa cum există acel mic portmoneu pentru monezi, aşa există şi săculeţi mici destinaţi special pentru ţinerea în siguranţă a prezervativului.
2. Mărimea potrivită a prezervativului
Da! Prezervativele nu vin doar cu modele sau arome, ci şi pe mărimi. Prezervativele sunt măsurate în milimetri, iar un bărbat care este obişnuit să se protejeze astfel ştie prea bine care este prezervativul pe care-l "suportă" cel mai bine, care îi este cel mai comod. Însă mulţi bărbaţi nu ştiu care este potrivit pentru ei, motiv pentru care aleg mărimi mai mici sau mai mari, în ambele cazuri existând riscul ca el să alunece pe penis în timpul actului sexual şi să rămână în interiorul partenerei.
3. Folosirea lui tardivă
Unele cupluri, dar mai ales bărbaţii preferă să folosească prezervativul doar cu scopul de a ţine sarcina la mare depărtare, motiv pentru care pun prezervativul la finalul actului sexual, cu puţin timp înainte de ejaculare. Dincolo de faptul că această practică nu protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuală, nu protejează nici împotriva unei sarcini nedorite, căci penisul bărbatului poate secreta pe nesimţite lichid seminal (puţin cantativ, dar suficient) în timpul actului sexual, înainte de ejaculare. Din acest motiv, folosirea corectă a prezervativului implică punerea lui înainte de pătrunderea în partenera.