MENIU

GATA CU PANOURILE PUBLICITARE montate pe CLĂDIRI ISTORICE: "Sunt ELEMENTE DE POLUARE VIZUALĂ"

Gata cu panourile publicitare montate pe clădirile istorice

Primăria Arad vrea să dezbrace clădirile istorice de toate panourile şi siglele publicitare atârnate pe faţade.

Este vorba despre proiectul privind "aprobarea Studiului privind asigurarea coerenţei imaginii urbane a zonei construite protejate din municipiul Arad". Aleşii locali vor fi aşteptaţi să îl aprobe, în cursul lunii viitoare, studiul fiind definit de serviciul de specialitate al Primăriei drept "un instrument de lucru pentru administraţia publică locală", scrie aradon.ro.

Autorităţile îşi justifică demersul explicând că „există în acest moment în municipiul Arad puternice elemente de poluare vizuală ce ţin de cantitatea şi calitatea structurilor publicitare/mijloacelor de publicitate. Nu există actualmente o relaţie de coerenţă şi consistenţă vizuală, atât între diferite structuri publicitare învecinate, ca şi între aceste structuri şi suportul lor – arhiectura vizibilă / faţada / strada / ansamblul urban".

"Prioritatea generală e conservarea vizuală (păstrarea la vedere) a arhitecturii pe care se aplică semnalistica publicitară. Pentru ca acest deziderat să fie atins, studiul de faţă propune o tratare nediferenţiată atât a signalisticii marilor companii şi instituţii, cât şi a signalisticii actorilor minori care utilizează şi influenţează scenografia stradală", se precizează în studiu.

Se desprind, din studiu, trei propuneri de înlocuire a afişajelor actuale: cu litere volumetrice individuale, fără fundal, încorporate sau nu în tencuială – după modelul Palatului Cultural, al Teatrului sau al Primăriei. Literele vor putea fi confecţionate din tencuială, metal, sticlă, lemn. A doua variantă este cea a literelor montate pe un panou – fundal. Placajele se poziţionează în gurile de vitrină / fereastră / uşă „în aşa fel încât să nu acopere mai mult de 15% din golul respectiv”. Culoarea suportului trebuie să fie cât mai apropiată de una din culorile faţadei sau tâmplăriei.

A treia variantă este cea a literelor plasate pe faţadă sau vitrină la nivelul ochilor. Literele, cu înălţimea de maxim 15 cm şi grosimea de 2-5 cm, vor fi lipite la o înălţime de la sol de 150 – 160 cm.