Franța taxează NATO pentru lipsa de reacție în invazia din Siria: „Alianța este în moarte clinică”
Președintele Franței, Emmanuel Macron susține că „suntem pe punctul de a asista la moartea cerebrală a NATO”. Macron își explică opinia prin dezangajarea SUA şi comportamentul Turciei, stat membru al Alianţei Nord-Atlantice, la invazia din Siria.
Trebuie să „clarificăm acum care sunt scopurile strategice ale NATO”, a afirmat Macron, care a avertizat că Europa se află „pe marginea unei prăpastii” și că, în acest context, trebuie să se raporteze la ea ca la o putere strategică, altfel „nu ne vom mai controla propriul destin”, potrivit AFP, preluat de Agerpres.
Preşedintele francez Emmanuel Macron susţine că „suntem pe punctul de a asista la moartea cerebrală a NATO", explicându-şi opinia prin dezangajarea SUA şi comportamentul Turciei, stat membru al Alianţei Nord-Atlantice, în invazia din Siria.
„Nu există nicio coordonare a deciziei strategice a Statelor Unite cu partenerii din NATO și asistăm la o agresiune efectuată de un alt partener al NATO, Turcia, într-o zonă unde interesele noastre sunt în joc, fără coordonare”, a punctat Macron, în interviul acordat săptămânalului The Economist, ediție apărută joi.
„Ceea ce se întâmplă este o problemă enormă pentru NATO”, a mai spus el.
Președintele francez a pus sub semnul întrebării articolul 5 din Tratatul NATO, piatra de temelie a ”apărării colective”, care prevede o solidaritate militară între membrii Alianței dacă unul dintre ei este atacat. ”Ce va fi articolul 5 mâine?”, s-a întrebat Macron.
„Ne-am angajat pentru a lupta împotriva DAESH (acronimul arab al organizaţiei Statul Islamic - n.r.). Paradoxul e că decizia americană şi ofensiva turcă în cele două cazuri au acelaşi rezultat: sacrificarea partenerilor noştri pe teren care s-au luptat împotriva DAESH, Forţele Democrate Kurde (FDS)", a adăugat el.
Afirmațiile liderului de la Palatul Elysee vin în contextul în care Statele Unite au pregătit calea pentru o intervenție militară unilaterală a Turciei în nord-estul Siriei, Washington și Ankara căzând de acord ulterior, la 19 octombrie, referitor la situația din această zonă. Turcia a declanșat pe 9 octombrie invazia în Siria, îndreptată împotriva kurzilor. FDS, dominate de combatanţi kurzi, au fost sprijinite de o coaliţie internaţională condusă de SUA pentru a combate Statul Islamic, înainte de retragerea SUA din Siria.
Turcia și SUA, ambele țări membre NATO, au adoptat aceste decizii fără a se consulta cu partenerii lor din Alianță, gest care a provocat furia lui Macron.
„Preşedintele Trump ridică chestiunea unui NATO ca proiect comercial, şi respect mult asta. În opinia sa, este un proiect unde SUA asigură o formă de umbrelă geopolitică, însă în contrapartidă trebuie să existe o exclusivitate comercială, este un motiv pentru achiziţii de la SUA. Franţa nu a semnat pentru asta", a avertizat el.
Macron a invocat în repetare rânduri nevoia ca aliații europeni să accelereze eforturile pentru o „autonomie strategică”, menită să pună capăt dependenței militare a Europei de Statele Unite, care să remodeleze arhitectura de securitate de după al Doilea Război Mondial și post Război Rece.
Declarațiile lui Macron vin înainte cu o lună de reuniunea aniversară a NATO. Șefii de stat sau de guvern ai țărilor membre NATO se vor întâlni anul acesta într-un summit aniversar, la 70 de ani de la înființarea Alianței, găzduit de Londra în perioada 3-4 decembrie.