MENIU

Fost șef din Apele Române, trimis în judecată de DNA

<p>Percheziţii DNA la Muzeul de Etnografie şi Artă Populară Baia Mare</p>

Procurorii DNA au trimis în judecată dosarul în care fostul director economic al Administrației Naționale "Apele Române", Dumitru Dumitru este acuzat de săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Dumitru Dumitru director economic în cadrul Administrației Naționale "Apele Române" pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Procurorii DNA au dispus instituirea măsurii popririi asigurătorii asupra sumelor de bani existente și viitoare în conturile bancare deținute de către Dumitru Dumitru. De asemenea, procurorii au mai dispus măsura asigurătorie a sechestrului asupra unor imobile ce aparțin aceluiași inculpat.

Potrivit rechizitoriului întocmit de DNA, în perioada noiembrie 2012 – martie 2013, inculpatul Dumitru Dumitru, în calitate de director economic în cadrul AN "Apele Române" a dispus achiziția directă, de la trei agenți economici, a unor materiale de combatere a poluării și înghețului accidental, cu încălcarea prevederilor legale privind achiziţiile publice,â

Achiziția publică ce trebuia realizată prin procedura licitaţiei publice deschise a fost divizată, contrar dispoziţiilor legale, în mai multe contracte distincte de valoare mai mică, cu scopul de a evita obligaţiile pe care instituţia trebuia să le respecte, în raport cu anumite praguri valorice, se spune în comunicatul DNA.

Concret, inculpatul Dumitru Dumitru ar fi stabilit efectuarea achiziţiei de materiale de la cele trei societăţi comerciale fără procedura licitaţiei deschise, solicitând reprezentanţilor administraţiilor bazinale, care nu erau autorităţi contractante, să efectueze recepţia produselor.

Materialele de combatere a poluării accidentale au fost achiziţionate şi plătite doar de către A.N.A.R. – Sediul Central, şi nu de către administraţiile bazinale din teritoriu, reprezentanţii acestora nefăcând decât recepţia mărfurilor plătite şi distribuite de către A.N.A.R.

Procurorii DNA mai spun că, pentru realizarea scopului infracţional, inculpatul Dumitru Dumitru a solicitat fiecărei structuri teritoriale efectuarea recepţiei mărfurilor pe care A.N.A.R. – Structura Centrală le achiziţiona, pentru a crea aparenţa unor achiziţii distincte, la valori mai mici, prin care să eludeze pragul valoric stabilit de lege şi care obliga autoritatea contractantă să efectueze achiziţia prin licitaţie deschisă.

Practic, de la data de 15 noiembrie 2012, inculpatul a început achiziţia de materiale, activitate ce a avut loc până în luna martie 2013, A.N.A.R. – Structura Centrală efectuând plăţi succesive către cei trei furnizori fără un angajament legal (contract), doar în baza unor facturi fiscale primite de către inculpat, iar în unele cazuri plăţile fiind efectuate chiar înainte de emiterea facturilor.

Mai mult, au existat chiar şi situaţii în care, deşi nu aveau nevoie de materialele achiziţionate şi repartizate de către A.N.A.R., administraţiilor bazinale li s-a impus primirea produselor respective.

Prin acest demers, inculpatul a cauzat o pagubă instituției în cuantum de 1.170.657 lei, reprezentând diferenţa între preţurile de achiziţie în cuantum de 3.094.146 de lei şi preţurile estimate de Departamentul Managementul Resurselor de Apă din cadrul A.N.A.R. pentru procedura de licitaţie deschisă în cuantum de 1.923.488 de lei, preţurile de achiziţie fiind astfel mai mari cu aproape 60% decât preţurile estimate.

Administrația Națională "Apele Române", s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 3.094.146 de lei, reprezentând contravaloarea bunurilor achiziţionate în mod ilegal de către inculpatul Dumitru Dumitru prin încălcarea regulilor interne și a legislației incidente achizițiilor publice.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispusă în cauză.

Mai multe articole despre:
Apele Române