MENIU

Firmele care scot gazul românesc din Marea Neagră, ţinute în puf de stat

Gaze naturale la Marea Neagră

Proiectul legii offshore-ului garantează companiilor petroliere care au concesionate perimetre în Marea Neagră că, în afara redevenţei actuale, statul român nu va mai impune vreo taxă cât timp există acordurile petroliere. Iar, dacă totuşi o va face, va fi obligat să restituie banii firmelor.

Dacă statul va impune taxe suplimentare, va fi obligat să diminueze, la cerere, din impozitul pe profit plătit de companii, această sumă, se arată în proiectul de lege.

Dacă valoarea taxelor suplimentare care ar putea fi impuse sunt mai mari decât impozitul pe profit, sumele se vor compensa din redevenţe sau alte taxe pe care le vor plăti petroliştii, potrivit Economica.net.

Practic, prin această prevedere din lege, statul român garantează companiilor petroliere care au acorduri de explorare sau exploatare a perimetrelor din Marea Neagră românească că, în cazul în care va impune orice taxă suplimentară de la intrarea în vigoare a legii offshore-ului, va da banii înapoi.

Prevederea ar oferi aşadar o anumită stabilitate fiscală a companiilor din offshore în cazul în care cineva se gândeşte să inventeze taxe noi, cum a fost taxa pe stâlp de exemplu, care era de 1,5% anual din valoarea totală a activelor, taxă care a fost introdusă, diminuată şi ulterior anulată, dar şi-a produs efectele din 2014 până în 2017.

Mai multe articole despre:
Marea Neagră petrol şi gaze gaze marea neahră