MENIU

Există legătură între seismele catastrofale din Turcia și cele din România? Ce spun datele istorice, ce răspund specialiștii

Alertă de tsunami în Italia, după cutremurul violent din Turcia / Foto: Profi Media
Alertă de tsunami în Italia, după cutremurul violent din Turcia / Foto: Profi Media

Câteva dintre cele mai puternice cutremurele puternice produse în Turcia în ultimele secole au fost urmate, la intervale relativ scurte de timp, de mișcări telurice la fel de puternice în România. Simpla compilare a datelor istorice sugerează că ar exista o legătură, însă mulți seismologii susțin contrariu. Cu toate acestea, chiar între experții Institutului pentru Fizica Pământului par să existe opinii divergente, unii fiind de părere că este posibil ca undele seismului devastator de luni să fi provocat cutremurul de mici dimensiuni produs miercuri în zona Buzăului.

O cronologie a cutremurelor mari produse în Turcia și România arată cel puțin o apropiere foarte 



IULIE 1894 TURCIA: cutremur de 7 pe scara Richter, produs în Golful Izmit - 1.300 de decese

AUGUST 1894 ROMÂNIA: cutremur de 7,1 pe scara Richter - s-a simțit în toată partea centrală a țării, mai multe clădiri s-au prăbușit la Galați

SEPTEMBRIE 1899 TURCIA: cutremur de 7,1 pe scara Richter - 1.470 de decese
MARTIE 1901 ROMÂNIA (Marea Neagră): cutremur de 7,2 grade pe Richter, tsunami de 4 metri

26 DECEMBRIE 1939 TURCIA (ERZINCAN): cutremur de 7,8 pe scara Richter - 32.700 de victime
10 NOIEMBRIE 1940 ROMÂNIA (PANCIU/Vrancea): cutremur de 7,4 grade pe Richter - 1.600 de decese/12.100 de răniți



24 NOIEMBRIE 1976 TURCIA (MURADIYE): cutremur de 7,5 pe scara Richter - 4.000 de victime

4 MARTIE 1977 ROMÂNIA (VRANCEA): cutremur de 7,2 grade pe scara Richter - 1.578 de decese/ 11.300 de răniți

Sursa: Realitatea PLUS 

 

Specialiștii seismologi susțin însă că nu poate fi stabilită o legătură directă între evenimentele din cele 2 țări. Principalul argument este că România și Turcia se află pe plăci tectonice diferite, dar acest lucru nu înseamnă că seismicitatea din țara noastră poate fi influențată, în anumite condiții.

 

Directorul general al INCDFP, Constantin Ionescu, a declarat pentru Agerpres, că seismele care s-au produs în România cam în același timp cu cele care au lovit Turcia și Siria la începutul săptămânii nu au nicio legătură cu acestea, activitatea seismică din zona Vrancei fiind una normală.

„Din Turcia şi până aici trebuia să se activeze falia nord-anatoliană întâi şi după aceea se activa falia românească. (...) Concluzionând, nu are nicio legătură, a fost doar o coincidenţă”, a mai spus Ionescu.

 

Directorul științific al INCDFP, Mircea Radulian, a declarat pentru un post TV că, deși nu vorbim de o legătură directă, a plăcilor, poate există o oarecare influență.

 

„Din punct de vedere tectonic, nu cred că există o legătură. Sunt prea depărtate una de alta, dar e posibil ca aceste cutremure mici din zona Buzăului, tot de suprafață, să fi fost declanșate de undele seismice produse de cutremurul din Turcia.

Mai multe articole despre:
cutremur turcia romania seism 1977 morti siria