Efectele deciziei CCR pe protocoale. Schimbări în dosarul lui Mazăre: 5 interceptări SRI, eliminate
ÎCCJ a eliminat mai multe interceptări din dosarul în care Radu Mazăre a fost achitat în primă instanţă, deoarece temeiul legal în care au fost emise mandatele a fost declarat neconstituţional, iar infracţiunile cercetate în cauză nu reprezintă o ameninţare la adresa securităţii naţionale.
„Având în vedere caracterul intruziv al măsurilor de supraveghere tehnică, Curtea a reţinut că este obligatoriu ca acestea să se realizeze într-un cadru normativ clar, precis şi previzibil, atât pentru persoana supusă acestei măsuri, cât şi pentru organele de urmărire penală şi pentru instanţele de judecată. În mod contrar, s-a ajunge la posibilitatea încălcării într-un mod abuziv sau aleatoriu a drepturilor fundamentale, esenţiale într-un stat de drept, privind viaţa intimă, familială şi privată. Aşadar, temeiul legal în baza căruia au fost emise mandatele de siguranţă naţională a fost declarat neconstituţional. Se pune problema în ce măsură aceste interceptări ale convorbirilor telefonice dispuse pe baza unor mandate de siguranţă naţională mai pot fi avute în vedere în soluţionarea cauzei”, au pregizat magistraţii instanţei supreme, în motivarea deciziei de achitare a lui Radu Mazăre.
Reamintim că Radu Mazăre a fost achitat în primă instanţă, de ÎCCJ, în luna iunie 2018, în dosarul locuinţelor sociale "Henri Coandă", aceeaşi măsură fiind pronunţată şi pentru omul de afaceri Avraham Morgenstern.
În motivarea deciziei de achitare, magistraţii spun că judecătorul de cameră preliminară a a constatat legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală, implicit şi a interceptărilor telefonice, însă decizia CCR a venit după acel moment.