MENIU

Dietele care îți pun viața în pericol. Iată de ce trebuie să te ferești

Dietele care îți pun viața în pericol. Iată de ce trebuie să te ferești

Iată care sunt dietele care îți pun viața în pericol și de care trebuie să te ferești. Doctorul Mihai Niculescu face lumină în aceste situații.

Trăim în epoca dietelor ținute după ureche, a regimurilor de slăbit cu deficit caloric mare, în epoca fastingului sau a regimului cu apă. Toate acestea, dar și multe alte diete care fac parte, cumva, din același registru al deciziilor alimentare luate în necunoștință de cauză din punct de vedere nutrițional, ne pot pune sănătatea în pericol, ba chiar și viață, din păcate. Să ne amintim că presa a scris mult despre cazuri de indivizi care și-au pierdut viața din cauza malnutriției sau care s-au pomenit cu probleme grave de sănătate.

După ce oră e recomandat să nu mai consumi cofeină pentru un somn odihnitor, sfaturile specialiștilor

Jurnalistul Adrian Artene și-a propus să facă puțină lumină în acest domeniu, să vină cu informație corectă și coerentă și din acest motiv a decis să-l invite în studioul său de podcast pe Dr. Mihai Niculescu, cel despre care se spune că este Părinte al Nutriției, profesionist recunoscut și apreciat în toată lumea.

„Care sunt cele mai toxice diete? Care ascund cele mai mari pericole în spatele lor?', a fost întrebarea lui Adrian Artene. Iar răspunsul a curs lin.

„Ca principiu, cred că cele mai nocive diete sunt cele care merg la extrem! Și anume, deficite severe, excedente severe, de pildă, la ce mă refer, adică vorbim despre diete care impun organismului situații extreme cu care el nu a fost obișnuit în evoluția sa. Și atunci nu știe să gestioneze foarte bine ceea ce se întâmplă. Fie excedente neîntâlnite, fie deficite severe, pe care nu le mai poate compensa.

Cel mai bun plan de alimentație sănătoasă de 7 zile, creat de dieteticieni. De ce îl recomandă specialiștii

Problema dietelor severe este nu atât de mult în calorii, cât în faptul că induc deficite severe de micronutrienți, de vitamine și minerale, iar în timp, și nu întotdeauna foarte târziu, anumite deficite severe de micronutrienți se văd, deja, în patologii foarte bine recunoscute', a spus dr. Niculescu.

Cum se poate testa o dietă? „Nu sunt adeptul dietelor, dar, pentru că m-ați întrebat cum ar fi mai bine, cred că trebuie să ne testăm, putem răspunde diferit. Să se țină de un anumit tip de alimentație care presupune că ar produce un anumit efect. Acum, la unii s-ar putea să meargă, la alții, să nu meargă o anumită dietă. Sunt tipuri de alimentație, nu le-aș spune dietă, asta e cu totul altceva, se referă la tipul de a mă alimenta sub supravegherea specialistului pentru a rezolva sau minimiza o anumită problemă de sănătate.

Citește continuarea aici

Cele mai bune diete pentru femeile de peste 50 de ani. Ce să alegi ca să scazi în greutate

Mai multe articole despre:
dieta pericol