Decizie SURPRIZĂ luată de Guvern: două mari companii trec din ograda PNL în curtea PSD
Un nou motiv de scandal în USL: companiile Transelectrica (TEL) şi Transgaz (TGN) au fost trecute de Guvern, prin ordonanţă de urgenţă, de la Ministerul Finanţelor, portofoliu care aparţine PNL, conform înţelegerii cadru a uniunii aflate la putere, la Secretariatul General al Guvernului, aflat sub jurisdicţia PSD. Ordonanţa de urgenţă a fost aprobată în ultima şedinţă de guvern, la care Daniel Chiţoiu (Finanţe) şi Andrei Gerea (Economie), propuşi de PNL spre înlocuire, nu au participat, în locul lor fiind prezenţi secretari de stat.
Tot prin ordonanţă de urgenţă a fost aprobat şi transferul Agenţiei Domeniilor Statului (ADS) de la Ministerul Agriculturii tot la Secretariatul General al Guvernului (SGG), au declarat agenţiei Mediafax surse oficiale.
Argumentul invocat pentru mutarea Transelectrica şi Transgaz de la Finanţe la SGG este că transferul era necesar pentru realizarea cablului submarin cu Turcia şi conexiunilor energetice cu Moldova.
Transelectrica şi Transgaz sunt unele dintre cele mai valoroase companii din sectorul energetic şi s-au aflat în portofoliul Ministerului Finanţelor, condus de PNL.
Secretariatul General al Guvernului este condus de Ion Moraru, fost senator PSD.
Companiile de stat Transelectrica şi Transgaz sunt cele care gestionează reţelele pentru transportul electricităţii, respectiv al gazelor naturale.
Transelectrica (TEL) a raportat pentru primele nouă luni din 2013 afaceri de aproape 1,66 miliarde lei (376 milioane euro), iar profitul a urcat de 12,5 ori, la 131,58 milioane lei (29,8 milioane euro).
Transgaz Medias (TGN) a înregistrat în primele nouă luni venituri totale de 1,07 miliarde lei (242 milioane euro), în creştere cu 5,3% faţă de perioada similară din anul precedent, şi un profit net de 159,4 milioane lei (36 milioane euro), în scădere cu 37,2%.
În martie anul trecut, cele două companii au fost trecute de la Ministerul Economiei la Ministerul Finanţelor, după ce Comisia Europeană a impus separarea calităţii de acţionar la operatorii economici care desfăşoară activitatea de producere şi furnizare a electricităţii şi gazelor naturale de calitatea de acţionar la operatorii economici de transport ai acestora.
Schimbarea acţionariatului celor două companii a fost anunţată încă din martie 2012, însă la acea dată Guvernul nu hotărâse care minister să preia participaţiile.
Statul deţine 58,69% din capitalul Transelectrica şi 73,51% din titlurile Transgaz Mediaş.
În cazul Agenţiei Domeniilor Statului, Guvernul a intenţionat, prin Legea de vânzare a terenurilor agricole către persoanele fizice, să reducă din atribuţiile acesteia, dar ulterior, după ce preşedintele Traian Băsescu a formulat mai multe observaţii solicitând modificarea propunerii, a decis ca Agenţia să fie păstrată în aceeaşi formulă la Ministerul Agriculturii, iar în cadrul ministerului să fie înfiinţată şi o direcţie specială pentru terenuri în suprafaţă de peste 30 hectare.
Agenţia Domeniilor Statului dispune de multe proprietăţi, în principal terenuri, care pot fi vândute.