De ce sunt cozi imense la vot în străinătate la referendum
Duminică, pe rețelele de socializare, au apărut cozi imense la vot în Irlanda şi Germania, după cele de sâmbătă din Marea Britanie. Care este motivul, după ce diaspora a declanșat un fenomen similar în 2014, la prezidențiale, și a înclinat balanța în favoarea lui Iohannis?
Votul masiv, peste așteptări al românilor din diaspora, se explică, potrivit sociologilor prin mai multe cauze. În mod normal, românii din străinătate, umiliți de PSD la protestul din 10 august, era de așteptat să reacționeze prin biocot la un vot asumat de PSD.
Pe de altă parte, există așteotarea ca votul majoritar dat de românii din Occident să fie pentru NU, în consens cu trendul european de apărare al drepturilor minorităților.
Este o problemă inclusiv cu raportarea datelor de la referendum în senul în care în diaspora se află peste 3 milioane de români, în timp ce în bazele de date ale Guvernului figurează sub 600 de mii, ceea ce modifică baza de raportare.
Mai multe imagini au apărut în mediul on-line care arată români aşteptând la secţiile de votare deschise în Dublin, Irlanda, şi Nuremberg, Germania, pentru a vota la referendumul pentru familie. Acelaşi lucru s-a întâmplat, sâmbătă seară, în secţia din Harrow, Marea Britanie.
Imagini similare au apărut pe reţelele de socializare şi de la secţia de votare deschisă în Harrow, Marea Britanie. Ambasadorul României în UK, Dan Mihalache, a declarat, pentru MEDIAFAX, că au fost luate toate măsurile şi că se va face o analiză să vadă dacă e nevoie pe viitor de noi secţii.
Biroul Electoral Central a anunţat duminică prezenţa la vot pentru ora 16.00, în a doua zi de referendum pentru familie, aceasta fiind de 15,21%. În Diaspora au votat, până la ora 16.00, 87.563 de oameni, cea mai mare prezenţă fiind la o secţie din Londra, 4.467 de oameni.
MAE a organizat, pentru referendumul pentru familie, 378 secţii de votare în străinătate.
Până la închiderea urnelor în România, după prima zi de referendum, prezența la vot în diaspora a fost de 6.81%, puțin mai mare decât cea la nivel național unde a fost de 5.72%.
În Diaspora au fost deschise aproape 400 de secții de votare pentru referendumul de modificare a Constituției. Până duminică la ora 13:00, la urne au ajuns peste 60.000 de români cu domiciliul în străinătate.
Încă de sâmbătă, în afara țării au fost deschise 378 de secții de votare. Și-au exprimat opțiunea de vot până acum 63.341 de alegători. Cei mai mulți au fost înregistrați la o secție din Londra – 3.622, iar în alte doua secții, din Luton și Torino, au votat peste 1.000 de oameni.
În majoritatea secțiilor s-au înregistrat doar câteva sute sau zeci de voturi. Sunt și locuri unde doar o mână de români au mers să voteze.