MENIU

Cum poate fi diagnosticat riscul de obezitate la copii

Riscul de obezitate poate fi descoperit de la vârste foarte fragede, arată rezultatele unui studiu realizat recent. Dacă sunt diagnosticați din timp, copiii pot fi ajutați să ducă un stil de viață sănătos și să nu se confrunte în timp cu probleme de sănătate.

Un număr tot mai mare de persoane se confruntă cu obezitatea. Produsele de tip fast-food și un stil de viață nesănătos sunt doar doi factori care duc la obezitate, pe lângă moștenirea genetică, despre care cercetătorii spun, totuși, că nu contează atât de mulți ca alți factori.

În prezent, diagnosticarea riscului de obezitate se poate face în jurul vârstei de 2 ani, dar cercetătorii sunt de părere că se poate de la o vârstă și mai fragedă.

Cred că trebuie să ne concentrăm mai mult pe prevenție, astfel copiii pot deveni adulți sănătoși. Cred că ar trebui să diagnosticăm de la o vârstă și mai fragedă și să discutăm cu părinții despre ce trebuie făcut. Trebuie să li se spună că nu este nimic grav, dar că trebuie să aibă grijă de sănătatea copiilor lor”, este de părere Tanja Vrijkotte, profesor asistent la Centrul Medical Academic din Amsterdam.

Care sunt factorii care determină dacă un copil este predispus să ajungă obez

Greutatea la naștere, greutatea și înălțimea în primele 6 luni de viață, sexul, condițiile de trai ale familiei, educația mamei, fumatul în timpul sarcinii, dar și ulterior în preajma copilului și starea de sănătate a mamei se numără printre factorii care ajută la diagnosticarea cu o acuratețe de 70% a riscului de obezitate până la vârsta de 10-12 ani.

La aceștia se adaugă factorul genetic, însă acesta contează mai puțin. Părinții nu trebuie să uite că odraslele lor trăiască sănătos indiferent dacă prezintă sau nu risc de obezitate.

"Părinții trebuie să înțeleagă faptul că nu trebuie să se bazeze doar pe noile inovații când vine vorba despre diagnosticarea riscului de obezitate la copii. Micuții trebuie să aibă un stil de viață sănătos. Cel mai bun mod de a menține o greutate sănătoasă va fi întotdeauna să rămână activ", spun medicii.

Mai multe articole despre:
sănătate copii medici obezitate studiu