CULISELE STATULUI PARALEL. Fața nevăzută a copiilor cuplului Ceaușescu
Valentin, fiul cel mare al lui Nicolae și al Elenei Ceaușescu nu a avut o viață spectaculoasă. De altfel, în arhiva televiziunii române există foarte puține imagini cu el. După 1990, a dat foarte puține interviuri, iar majoritatea au fost pentru publicații străine. Fiul cel mare al dictatorului trăiește astăzi modest, la 10 kilometri de capitală, într-o casă oferită cadou de socrul său. Are 73 de ani, o pensie de 3 mii de lei, o fostă și o actuală soție, și doi copii. Dar și o istorie și un nume care a devenit o povară.
Ion Gheorghe Maurer, fostul demnitar comunist, spunea cu ani în urmă că Valentin și Zoia nu ar fi fost copiii lui Nicolae Ceaușescu.
MAURER - VALENTIN ȘI ZOIA NU ERAU COPIII LUI CEAUȘESCU
- Zoe și Valentin, spuneți că nu sunt copiii lui Nicolae Ceaușescu?
- Nu! El i-a crescut, dar de făcut ea știe cu cine i-a făcut. (…) I-a adoptat Ceaușescu atunci când s-a însurat cu ea. Dar nu spuneau, probabil, că nu sunt și-ai lui să nu bârfească țara românească despre ea că n-a luat-o Ceaușescu fecioară.
sursa: Maurer și lumea de ieri – Mărturii despre stalinizarea României, de prof. univ. Lavinia Betea
După 1990, Valentin a încercat să pună capăt zvonurilor și le-a pus inclusiv procurorilor că este fiul Dictatorului. Bona familiei Ceaușescu și-a amintit pentru historia.ro că băiețelul Valentin era tare năzdrăvan.
BONA COPIILOR CEAUȘEȘTILOR - VALENTIN ERA TARE NEASTÂMPĂRAT
„Se băga în toate, fugea, nu stătea locului o clipă. Când îl scoteam la plimbare, fugea, era aşa iute, m-am temut, ce mă fac dacă îl loveşte o maşină? Până am spus la doamna că nu mai merg cu el pe stradă. La grădiniţă îl duceam cu maşina”.
CSEREY ILONA, doica copiilor soților Ceaușescu
sursa: historia.ro
În adolescență, Valentin a fost un tânăr studios. A urmat cursurile şcolii Petru Groza, iar după liceu s-a înscris la Facultatea de Fizică a Universității din Bucureşti. Pe lângă fizică, Valentin a iubit mult și sportul.
În anii \"80, fiul cel mare al întâiului cuplu a fost, neoficial, și patronul echipei de fotbal Steaua, echipa lui de suflet.
VALENTIN CEAUȘESCU: FIZICA ȘI SPORTUL SUNT COMPLEMENTARE
„Am avut două pasiuni, fizica și sportul, care mi-au părut în mod natural complementare. La un moment dat, chiar am încercat să le explic jucătorilor legătura dintre fotbal și geometrie, într-o viziune mai complexă, dar am renunțat. Doar jucasem și eu fotbal”.
sursa: realitatea.net
În 1967, fiul cel mare al Dictatorului a obținut o bursă de studii în Marea Britanie, la prestigioasa instituție „Imperial College” din Londra.
Valentin CEAUȘESCU: ÎN FACULTATE CHELTUIAM 100 DE LIRE PE LUNĂ
„Programul de acolo era mai lejer și nu se învățau atât de multe lucruri ca la noi. Erau mai puține ore, o libertate mare, dar și o responsabilitate pe măsură din partea studenților. Profesorii din Marea Britanie erau diferiți de cei pe care i-am cunoscut în România, adică mai comunicativi. Ceea ce am constatat a fost că la noi sistemul de învățământ a produs oameni extrem de bine pregătiți, eu fiind coleg cu ei”.
sursa: realitatea.net
După 3 ani de studiu la Londra, Valentin a obținut şi titlul de doctor în fizică.
Apoi a fost repartizat pe un post de inginer în cadrul Institutului de Fizică Atomică de la Măgurele. În același an, fiul cel mare al Ceaușeștilor s-a căsătorit cu Iordana Borilă. Tovarășa Elena nu a plăcut-o însă deloc, şi-ar fi dorit să-și vadă întâiul născut însurat cu o femeie cu origini româneşti pure. Iordana era fiica unui bulgar şi a unei militante de origine evreiască. În ciuda tuturor, Valentin și Iordana și-au trăit povestea de dragoste, iar în anul 1981 s-a naşte Daniel Valentin. Presiunile făcute de Elena au dus, însă, la îndepărtarea Iordanei şi la întreruperea relației în anul 1987.
După propriile mărturisiri, un an mai târziu, Valentin s-a mutat împreună cu noua iubită – Roxana Dună, care i-a devenit și soție. Din acest mariaj, Valentin are și o fiică – pe Alexandra.
Au simţit de mici gustul luxului, au avut o tinereţe plină de bogăţie, trăind legănați de vise, fără grija zilei de mâine. După revoluție, românii și-au revărsat ura și frustrările adunate în ani de foamete, frig și întuneric, asupra copiilor Ceaușeștilor. Mai târziu, aveam să aflăm că viața Zoei Ceaușescu a fost plină de restricții, cele mai multe impuse chiar de mama ei, obsedată de control și veșnic nemulțumită.
Pe 1 martie 1949 se năștea și fetița cuplului Ceușescu. Părinții au botezat-o Elena Zoia, în cinstea mamei și a eroinei sovietice Zoia Kosmodemianskaia. Fiica Ceaușeștilor a terminat Facultatea de Matematică. Se spune că ar fi vrut să studieze regie de teatru sau film, dar mama Elena s-ar fi împotrivit fără drept de apel: ”A fost de-ajuns o Lica Gheorghiu în țara asta”, ar fi spus Tovarășa, făcând trimitere la lipsa de talent a fiicei lui Gheorghiu-Dej.
”În Universitate, Zoe legase prietenii deosebite, atrăgând un cerc de tineri inteligenți, cultivați și nonconformiști. Printre ei, fata lui Ceaușescu voia să se piardă și totodată să se regăsească pe sine“, scria Lavinia Betea în cartea ”Viața lui Ceaușescu. Tiranul “.
Supusă presiunilor și controlului excesiv al mamei, fiica Ceaușeștilor a fost și o răzvrătită. Fuma, conducea cu viteză și fugea de acasă să-și trăiască poveștile de amor interzise de părinți.
Pe 6 iulie 1975 în New York Times apărea o știre: "Bârfa Bucureştiului e legată de Zoia Ceauşescu, atrăgătoarea fiică de 26 de ani a preşedintelui Ceauşescu. Toată lumea o ştie, conduce un Mercedes alb-fildeş, decapotabil, de două locuri, cu număr de Bucureşti. Nicio altă maşină ca asta n-are număr de Bucureşti. Zoia se vedea regulat cu un tânăr romancier, Petru Popescu, care, fiind la începutul unei cariere promiţătoare, a fugit pe neaşteptate în Occident şi ulterior s-a căsătorit cu o americancă - bogată, spun bucureştenii. Vestea acestei duble trădări i-a frânt inima Zoiei. A dispărut din Bucureşti şi toată Miliţia şi Securitatea au fost puse în stare de alarmă: găsiţi-o pe fata Șefului! A fost găsită într-o cabană, la munte".
Cea mai faimoasă aventură a Zoiei Ceaușescu a fost cea cu Petre Roman. Relația fiind confirmată chiar de Dumitru Burlan, ofițerul de securitate aflat mereu pe urmele ei. Petre Roman a negat însă categoric această relație.
În 1980, Zoia l-a cunoscut pe Mircea Oprean, inginer din Sibiu și cadru universitar la Politehnică. Bărbatul avea dosar bun. ”Se poartă frumos și nu se atinge de băutură“, l-a lăudat Elena traducătoarei sale de engleză.
În timpul Revoluției din 1989, Zoia a fost reținută împreună cu frații săi, Nicu și Valentin Ceaușescu, și anchetată pentru subminarea economiei naționale. Ulterior Zoia a fost cercetată în stare de libertate. În 2006, la 57 de ani, Zoia s-a stins.
În toamna anului 1951 se năștea mezinul familiei Ceaușescu. În cinstea tatălui a fost botezat Nicolae. Familia și prietenii l-au alintat Nicu. Ca și fratele său Valentin, mezinul a terminat facultatea de fizică, dar a rămas atașat găștii sale de rebeli din Primăverii, petrecerilor prelungite și aventurilor amoroase.
Tocmai în acest fiu risipitor și-au pus părinții speranțele că va fi un om politic. Succesorul tatălui său la conducerea țării. Pe Nicu, tovarășii l-au propulsat în fruntea organizației de Tineret, post deținut pe vremuri de tatăl său. Căderea regimului l-a prins ca prim-secretar la Sibiu.
Deși trecuse pragul celor 30 de ani, Nicu Ceaușescu nu se așezase la casa lui. Tocmai capul Tineretului se arăta nesupus Codului Eticii și Echității Socialiste impus chiar de părinții săi. Fiului rebel, mama i-a căutat și i-a și găsit o nevastă. În seama Elenei Ceaușescu s-a pus și ruptura dintre Nicu și Donca Niculescu Mizil.
Un bărbat timid, a cărui viață amoroasă a fost strict controlată de mama sa, Nicu Ceaușescu a asistat neputincios la deciziile dictate de prima tovarășă. A fost nevoit să renunțe la femeia pe care a iubit-o timp de zece ani, a acceptat soția recomandată pe linie de partid și a murit departe de cea alături de care spera să îmbătrânească. Soprana Daniela Vlădescu a fost ultima femeie din viața lui Nicu, cea alături de care fiul dictatorului spera să îmbătrânescă. Cu câteva ore înainte să se vadă cu ea, mezinul Ceaușeștilor a murit. Făcuse doi ani și jumătate de închisoare.