Criza din Siria. SUA mută navele în Marea Mediterana, Rusia în contact direct cu șefii NATO
Omenirea este în pragul unui război de proporţii! Statele Unite şi Rusia se pregătesc pentru o confruntare militară directă, în Siria, iar unii experţi nu exclud ca acesta să fie fitilul unui al treilea război mondial. Preşedintele american Donald Trump a anunțat Moscova să se pregătească pentru tirurile de rachete care vor porni către Siria! Totul, drept represalii pentru un atac chimic al regimului Bashar al-Assad, despre care Rusia susţine că ar fi o înscenare.
Un puternic grup naval al SUA, în frunte cu un portavion, se îndreaptă spre Siria.
6.500 de militari au plecat miercuri, din Norfolk spre estul Mării Mediterane, ca parte din grupul de atac US Truman. Decizia vine în contextul creșterii tensiunilor din regiune, ca urmare a presupusului atac cu arme chimice din orășelul sirian Douma, situat în enclava Ghouta de Est.
Rusia, în contact cu șefii NATO
Rusia se află în contact direct cu şefii Statului Major General al Armatei SUA şi desfăşoară consultări cu NATO prin intermediul Turciei în privinţa gestionării conflictului din Siria, a declarat Vladimir Şamanov, şeful Comisiei de Apărare din Duma de Stat, relatează site-ul agenţiei Tass.
"Este în desfăşurare un dialog direct cu liderii Statului Major General al Armatei SUA. Prin aliaţii noştri, omologii turci, comunicările sunt verificate cu NATO. Indiferent cât de emoţionante şi ameninţătoare ar fi putut fi declaraţiile domnului [Donald] Trump, răspunsul din partea premierului britanic Theresa May şi a preşedintelui francez Emmanuel Macron arată că nu există unitate şi că măsurile adoptate au dus la aceste rezultate", a spus Şamanov într-un interviu pentru televiziunea Rossiya 1.
Şeful Comisiei de Apărare din Duma de Stat, camera inferioară a Parlamentului Federaţiei Ruse, a mai precizat că ţara sa nu este alarmată de informaţiile privind posibile atacuri ale SUA în Siria.
Vladimir Şamanov a făcut un apel către populaţia rusă să nu se alarmeze în privinţa situaţiei actuale, adăugând că responsabilii militari, diplomatici şi politici ai Rusiei colaborează non-stop.
Secretarul general ONU, apel dialog în Siria
Secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, a cerut miercuri membrilor permanenţi ai Consiliului de Securitate să evite scăparea de sub control a situaţiei din Siria, informează AFP.
"I-am contactat pe ambasadorii celor cinci membri permanenţi (Statele Unite, Rusia, China, Franţa şi Regatul Unit) pentru a-mi reafirma puternica îngrijorare faţă de impasul actual şi pentru a sublinia necesitatea de a evita o situaţie care scapă de sub control", a arătat Guterres într-un comunicat, în contextul unei ameninţări cu o acţiune occidentală în Siria.
Tensiunile dintre Moscova şi Washington au pornit cu ameninţarea lui Donald Trump pe Twitter. Preşedintele Statelor Unite a transmis Rusiei să se pregătească pentru rachetele americane, care vor lovi Siria.
La scurt timp după ameninţările lui Trump, a venit şi răspunsul președintelui rus.
Acuzaţi că susţin un regim care îşi ucide oamenii cu arme chimice, ruşii au afirmat din nou că nu a existat niciun atac chimic.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii contrazice însă Moscova. Ultimul raport arată că 500 de oameni au avut nevoie de îngrijiri medicale după atacul chimic din weekend, iar peste 40 au murit.
Tensiunile dintre Rusia şi Statele Unite au afectat şi pieţele mondiale, iar indicii bursieri au scăzut puternic.
Arsenalul militar al Rusiei în Siria
Rusia susţine că şi-a redus semnifiativ prezenţa militară şi operaţiunile în Siria din noiembrie 2017, însă ea dispune de diverse unităţi, mai ales în bazele de la Tartus şi Hmeimim, relatează AFP, care prezintă prezenţa şi arsenalul ruse în această ţară devastată de război.
Siria era deja o aliată privilegiată în perioada sovietică, o legătură pecetluită pe 8 octombrie 1980 printr-un „tratat de prietenie şi cooperare" semnat de Leonid Brejnev şi Hafez al-Assad, tatăl actualului președinte sirian.
După o perioadă de „răcire", în urma căderii URSS, Vladimir Putin şi Bashar al-Assad se apropie în anii 2000. Din 2011, încă de la începutul unei revolte populare în Siria, Moscova susţine regimul sirian şi trimite, în ianuarie 2012, nave de război în baza rusă de la Tartus.
La 30 septembrie 2015, Rusia lansează o campanie de atacuri aeriene în Siria, pentru susţinerea regimului de la Damasc.
Atacul chimic din 8 aprilie
La 8 aprilie, o serie de organizaţii umanitare şi mai mulţi medici au susţinut că minimum 70 de persoane din oraşul sirian Duma au murit prin asfixiere şi alte câteva sute prezintă simptome precum convulsii şi salivă abundentă (spume la gură), specifice pentru expunerea la substanţe neurotoxice sau clor.
Potrivit organizaţiei umanitare Căştile Albe, ar fi fost folosit un dispozitiv de tip bombă-butoi cu gaz sarin, care a fost aruncat dintr-un elicopter. Oraşul sirian Duma este ultima redută a grupării insurgente Jaish al-Islam din regiunea Ghuta de Est, iar forţele regimului sirian au efectuat mai multe bombardamente în zonă.
Statul Major al armatei Rusiei susţine că atacul chimic produs în oraşul sirian Duma a fost o înscenare a organizaţiei umanitare insurgente Căştile Albe. Presa de stat de la Damasc a anunţat că forţele guvernamentale nu au efectuat atacuri chimice, iar informaţiile prezentate în presa occidentală sunt "invenţii" generate de faptul că rebelii au pierdut majoritatea teritoriilor ocupate.