MENIU

Consiliul Județean Ilfov lansează campania „Școli de Poveste”: „Copiii se nasc cu aripi, dar învățătorul îi învață să zboare”

Consiliul Județean Ilfov lansează campania „Școli de Poveste”: „Copiii se nasc cu aripi, dar învățătorul îi învață să zboare”

Consiliul Județean Ilfov a dat startul campaniei „Școli de Poveste”, menită să aducă în atenția publicului poveștile școlilor din județ. Fiecare episod va explora particularitățile și realizările unităților de învățământ, prin intermediul unor editoriale captivante.

Primul episod a fost dedicat școlii din Mogoșoaia, în timp ce cel de-al doilea a pus în lumină Școala Gimnazială Nr. 3 din Bălăceanca. Aceasta din urmă se prezintă ca un loc plin de culoare și creativitate, unde mesajul „Copiii se nasc cu aripi, dar învățătorul îi învață să zboare” se regăsește pe zidurile școlii.

Cu sute de copii care îi trec pragul zilnic, școala din Bălăceanca se dovedește a fi nu doar un loc de învățare, ci și un mediu stimulativ. Sălile de clasă sunt amenajate modern, cu mobilier contemporan și mesaje prietenoase, contribuind astfel la un climat educațional pozitiv.

Campania „Școli de Poveste” subliniază importanța educației și a mediului în care aceasta se desfășoară, având ca scop să inspire și să motiveze atât elevii, cât și cadrele didactice. Continuarea acestei inițiative va aduce în față și alte școli din Ilfov, fiecare cu povestea sa unică.

„𝐄𝐃𝐈𝐓𝐎𝐑𝐈𝐀𝐋 Școli de poveste din Ilfov - Episodul 2. Școala Gimnazială Numărul 3, Bălăceanca

“Copiii se nasc cu aripi, dar învățătorul îi învață să zboare” – scrie în culori aprinse pe zidurile școlii din Bălăceanca.

Acum este încăpătoarea. Sute de copii îi deschid zilnic porțile și pășesc somnoroși la clase. La fel de primitoare sunt și sălile de clasă – colorate, cu mesaje ghidușe, cu mobilier modern.

Așa arată, astăzi, Școala din Bălăceanca.

Dar în 1863, pe când primul document consemna primele date despre această unitate de învățământ, avea doar 3 odăi - și acelea, timid mobilate.

Abia în 1844 însă, unitatea de învățământ și-a deschis larg porțile pentru și mai mulți învățăcei – pentru cei din 5 cătune - Bălăceanca, Glina Andronescului, Glina Izvoranului, Manolache și Căldăraru.

40 de ani mai târziu, Eftimie Diamandescu a văzut necesară construirea unei noi școli, de această dată, și cu locuință pentru preotul satului, cel care era și dascălul copiilor.

De remarcat este faptul că, până în anul 1948, școala are 4 dascăli și 2 maestre de țesătorie și croitorie - în acea perioadă, Școala Bălăceanca este singura instituţie de învăţământ din judeţul Ilfov în care se introduce învăţământul practic, organizându-se în acest sens un atelier de ţesătorie cu 5 războaie de ţesut şi o maşină de cusut.

𝗔 𝗳𝗼𝘀𝘁 𝗮𝗹 𝗱𝗼𝗶𝗹𝗲𝗮 𝗲𝗽𝗶𝘀𝗼𝗱 𝗱𝗶𝗻 𝗖𝗮𝗺𝗽𝗮𝗻𝗶𝗮 – Ș𝗰𝗼𝗹𝗶 𝗱𝗲 𝗣𝗼𝘃𝗲𝘀𝘁𝗲 𝗱𝗶𝗻 𝗜𝗟𝗙𝗢𝗩”, au transmis reprezentanții Consiliului Județean Ilfov.

Mai multe articole despre:
consiliul judetean ilfov scoala balaceanca