Cofetărie RENUMITĂ, închisă. UPDATE. Dreptul la replică
Comisarii de la Protecția Consumatorului au verificat laboratorul unei renumite cofetării din Constanța, unde au găsit produse expirate, care conțin E-uri necomunicate consumatorului, cu potențial periculos.
UPDATE 18 septembrie.
"CATRE POSTUL DE TELEVIZIUNE REALITATEA TV
In cadrul materialului difuzat se afirma ca urmare a controlului efectuat de catre CJPC Constanta in laboratorul Cofetariei Silvian la data de 29.09.2017 au fost gasite produse expirate de 16 ani si ca toate prajiturile contin E-uri.
Precizam:
In urma controlului efectuat de CJPC Constanta in data de 29.08.2017 nu au fost descoperite produse expirate sau neconforme comercializate de catre Cofetaria Silvian. Pentru a proba afirmatia facuta facem mentiunea ca la momentul controlului si nici dupa aceea comisarii din cadrul C.J.P.C. Constanta nu au facut prelevari de probe si au refuzat sa faca acest lucru cu toate ca legislatia in vigoare ii obliga pe acestia la un astfel de demers.
Locul in care s-au gasit recipientii (atasam prezentei adrese foto) cu data de expirare depasita era destinat exclusiv pentru depozitarea materialelor si ustensilelor folosite pentru lucrari artistice (nedestinate consumului uman, doar cu scop decorativ) precum pensule, panza de pictat, coloranti.
Lucrarile realizate cu astfel de materiale au fost prezentate in numeroase evenimente publice, ultimul de acest fel petrecandu-se in data de 14.09.2017, cu ocazia Zilei Marinei, cand in incinta cofetariei au fost expuse 24 tablouri pictate cu ciocolata colorata.
In procesul verbal de constatatare intocmit de comisarii CJPC Constanta nu s-au dat termene de remediere sau de conformare a unor deficiente despre care sa facut vorbire in spatiul public, ca ar fi fost depistate la fata locului in laborator sau cofetarie (spatiu de vanzare a prajiturilor ).
Comisarii CJPC Constanta au dispus scoaterea de la vânzare si distrugerea a 900 kg de produse fara a colecta probe pentru laboratorul de analiza care sa justifice aceasta masura, desi noi am solicitatat prelevarea de probe care sa sustina sau nu demersul comisarilor.
Intr-un stat democratic afirmatiile si acuzatiile (mai ales din partea unor institutii cu rol de control) trebuiesc sustinute cu probe ca sa nu mai vorbim despre masuri si dispozitii.
Urmare a actiunii intreprinse de catre reprezenfantii C.J.P.C. Constanta, Cofetaria Silvian a suferit un prejudiciu de imagine si a inregistrat pierderi economice mari, avand in vedere acest aspect, ne-am adresat instantelor de judecata pentru a se stabili cu exactitate ce anume s-a urmarit cu acest control si cine se face vinovat de maniera in care s-a desfasurat si de concluziile gresite si neprobate care au fost emise in spatiul public".
Controlul a avut loc în cursul zilei de 29 august a.c., iar cea mai gravă descoperire a fost găsirea unor coloranți care erau expirați de 16 ani.
De asemenea, laboratorul prezenta condiții de depozitare neconforme, folosindu-se de proceduri nesigure, iar multe din produsele folosite erau cu potențial periculos.
Toate produsele au fost retrase, iar unitatea a fost oprită temporar de la prestări de servicii, scrie Replica Online.
„Toate prăjiturile conțin E-uri, unele care pot distruge capacitatea de concentrare și atenție a copiilor”, au precizat comisarii OPC.
Comisarii au anunțat că opresc temporar prestarea de servicii și se va face propunerea ca să fie suspendată activitatea până la 6 luni. Toate produsele care se află în afara durabilității minimale vor fi retrase din circuitul consumului uman. Se opresc temporar produsele aflate în vitrina asistată cu prezumția că în compoziție se află ingrediente expirate.
Consumul unor produse alimentare în care se utilizează anumiți coloranți artificiali (E102, E104, E110, E122, E124 și E129) împreună cu conservantul benzoat de sodiu (E211), poate avea efecte negative (hiperactivitate) asupra comportamentului copiilor. Aceasta este concluzia unui studiu comandat în anul 2007 de agenția guvernamentală britanică pentru standarde alimentare (Food Standards Agency, FSA) și realizat de către Universitatea Southampton din Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord. Ca urmare, părinții au fost sfătuiți să îndepărteze din hrana de zi cu zi a copiilor produsele ce conțin aditivii menționați anterior. În anul 2008, Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene au impus producătorilor din industria alimentară să includă pe etichetele produselor ce conțin oricare dintre cei șase coloranți informații suplimentare sub forma unui avertisment de tipul "poate afecta negativ activitatea copiilor și atenția acestora".