MENIU

"Momentul ZERO" de Centenar. Ce vor românii: amnistia hoților sau fără penali în funcții publice?

Protest împotriva OUG 13 bis

Un nou scandal a luat foc pe rețelele de socializare, după ideea total neașteptată a condamnatului penal Darius Vâlcov, consilierul premierului Dăncilă de a sărbători Centenarul printr-o amnisitie generală și restabilirea unui "moment zero" pentru toată lumea.

Două idei contradictorii se ciocnesc în anul Centenarului, într-o Românie mai scindată ca niciodată.

În timp ce politicenii cu dosare și condamnări propun amnistia generală și resetarea de la zero pe teritoriul penal, alții strâng semnături pentru eliminarea condamnaților penal din spațiul public.

"Un moment zero în anul Centenar e un moment potrivit pentru toată lumea. În acel moment zero se vor putea spune multe lucruri care azi nu se pot spune. Dar asta e părerea mea, nu de cosilier de stat", a punctat Valcov.

Darius Vâlcov a mai spus că o astfel de decizie depinde de premier. "Eu sunt consilier pe economic şi pe social. Neţinând de mine justiţia, şi este şi de înţeles că nu aş dori să mă amestec, decizia este la primul ministru", a adăugat Vâlcov.

Reacțiile împotriva ideii unei amnistii penale în anul Centenarului au explodat pe paginile de socializare.

"Centenarul inseamna sa ne iertam hotii. Asa zice domnul Valcov, ca e un moment bun sarbatoarea asta. Si nu putem sa bem in onoarea Romaniei. Trebuie sa scuipam pe ea. Pentru ca asta sarbatoreste, de fapt, tara: 100 de ani de ciupeli, ciordeli, tunuri si tzepe. Pai la mai mare! Da' nu cred ca apucam 200", a scris Lucian Mindruță pe Facebook.

Europarlamentarul Cristian Preda spune că propunerea de a sărbători Centenarul Marii Uniri amnistiind hoții "e un afront adus oamenilor cinstiți".

"Afront ce durează de multă vreme. Acum ,,decât " s-au cocoțat mai sus, vrând să transforme Centenarul într-un ,,festival al infractorilor"!!!", spune un alt comentator pe Facebook.

"Ar trebui să serbăm Centenarul fără penali în funcţiile publice. Comuniştii i-au băgat în puşcărie pe cei care au făcut posibilă unirea. Măcar să facem asta în memoria lor, a celor oprimaţi", reacționează altcineva.

"Sunt absolut convins că asta și-au dorit bărbații de stat care la 1918 au făcut eforturi supraomenești pentru a uni România: niște urmași care să cinstească Marea Unire cu o iertare generalizată a abuzului, mitei și corupției. Nici că se putea găsi un pretext mai nerușinat pentru intenția penalilor de a-și șterge furturile decât cea mai mare sărbătoare a României", scrie jurnalistul Cristian Pantazi.

Și fostul ministru al Justiției Monica Macovei atacă ideea unei amnistii penale, spunând că Anul Centenar ar trebui să fie anul în care România scapă de politicienii infractori.

"Consilierul infractor al prim-ministrului, Darius Vâlcov, condamnat în primă instanță la 8 ani închisoare, spunea aseară, referindu-se la amnistie și grațiere, că "un moment zero în anul Centenar ar fi un moment bun pentru toată lumea" .

Nu este adevărat! Un moment bun pentru toată lumea va fi atunci când oricine încalcă legea, fură, spală bani, face evaziune este pedepsit pentru faptele sale. Inclusiv politicienii care au acces la banii publici.

Anul Centenar ar trebui să fie anul în care România scapă de politicienii infractori. Nu suntem o nație de hoți, nu vrem să fim conduși de infractori!", a precizat europarlamentarul român.

Darius Vâlcov vrea OUG pe graţiere: "Un moment zero pentru toată lumea e foarte potrivit"

Actorul Marius Manole anunţă că va strânge semnături pentru iniţiativa „Fără penali în funcţii publice" declanșată de USR.

Marius Manole a anunţat că începând de miercuri, 18 iulie, până miercuri, 25 iulie, organizează o săptămână în care actorii stau la Universitate pentru a strânge semnături. „Dacă doriţi sa-mi fiti alături, aştept un semn de la voi . Fac o lista şi ne organizam pe zile .. cred ca e necesar sa facem asta".

Iniţiativa „Fără penali în funcţiile publice" a fost lansată de USR şi urmăreşte modificarea Constituţiei în acest sens, fiind publicată în Monitorul Oficial, în luna martie.

Astfel, se doreşte modificarea articolului 37 din Constituţie, care reglementează dreptul de a fi ales, în sensul completării cu un nou alineat, cel de-al treilea, cu următorul conţinut: „Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de Preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării."

De partea cealaltă, Darius Vâlcov consideră oportună și amnistia fiscală. Consilierul premierului a anunţat, luni seară, că măsura amnistiei fiscale este prevăzută în programul de guvernare şi include ştergerea datoriilor unor companii.

"Aceste lucruri se fac şi nu se discută pentru că nu am vrea niciodată să încurajăm pe cineva să nu îşi plătească datoriile şi mai mult decât atât, când o faci, dacă o faci, trebuie să iei decizia să răsplăteşti sau să îi bonifici şi pe cei care şi-au plătit corect taxele şi impozitele", a decarat, Darius Vâlcov, la Antena 3.

Rămâne de văzut ce va ieși din încleștarea dintre cele două tendințe divergente în anul Centenar: fără penali (epurați prin legea USR) sau fără penali (după amnistia PSD-ALDE)? 

TU CE CREZI?

Mai multe articole despre:
Centenar Darius Vâlcov