Cele mai importante schimbări de taxe din noul Cod fiscal. Care e "cadoul otrăvit"
Noul Cod Fiscal, votat miercuri de Camera Deputaţilor, conţine o listă lungă de modificări în regimul taxelor şi impozitelor. În forma finală aprobată de Parlament, s-a renunţat la câteva măsuri de relaxare fiscală anunţate iniţial de Guvern, în plus se regăsesc şi "cadouri otrăvite" pentru plătitorii de taxe.
Noul Cod Fiscal, cel mai important pachet de legi și măsuri fiscale și financiare din România, este considerat de analişti ca fiind un pas înainte faţă de vechea legislaţie fiscală.
Unele măsuri au fost adoptate în pofida recomandărilor FMI şi ale Comisiei Europene, care au solicitat ajustări semnificative ale planului de relaxare fiscală pentru 2016.
Și Consiliul Fiscal a avizat negativ proiectul celor doua Coduri (fiscal si de procedura fiscala), considerând drept nesustenabile reducerile ample la nivelul taxelor si impozitelor pe care aceasta le prevăd.
Relaxarea fiscală anunţată iniţial de Executiv s-a temperat totuși, fiind eliminate câteva reduceri de taxe în forma finală care va fi trimisă Președinției spre promulgare.
Printre măsurile care au fost șterse în Senat sau Camera Deputaților se află impozitarea zero la dividende (în forma finală, s-a mers pe o reducere de la 16 la 5 procente), revenirea la valoarea accizelor la combustibili dinaintea majorărilor din 2014 (s-a păstrat doar eliminarea accizei suplimentare) sau reducerea CAS.
În noul Cod Fiscal, există și o serie de măsuri mai puțin apreciate de populație și firme: cresc impozitele locale, se introduce un impozit forfetar pentru firmele fără salariați, se elimină scutirea de la impozitare pentru terenul de sub construcții.
Cele mai importante modificări aduse de Codul Fiscal
- Reducerea TVA-ului de la 24% la 19%, începând cu 1 ianuarie 2016;
- Contribuţiile de sănătate se plafonează la 3 salarii medii brute;
- Eliminarea impozitului pe construcțiile speciale (așa-numita "taxa pe stâlp") începând cu 2016, după ce a fost deja redusă de la 1,5% la 1% în cursul anului trecut;
- Eliminarea supraaccizei de 7 eurocenți la litrul de combustibil, care a fost introdusă începând cu 1 aprilie 2014, dar care nu a avut efectul scontat la bugetul de stat, afectând consumul intern de benzină și motorină;
- Reducerea impozitului la dividende. În versiunea Guvernului impozitul pe dividende era redus la zero de la 1 ianuarie 2016, însă senatorii au votat impozitarea cu 5% pentru dividendele platite de o firma locala catre o alta firma. În cazul persoanelor fizice impozitul pe dividende rămâne zero;
- Impozitul pe clădiri va fi stabilit în funcție de destinația proprietății: o cotă de impozit pentru clădiri rezidențiale de 0.08% - 0.2%, o cotă de impozit pentru clădiri nerezidențiale de 0.2%-1.3% și o cotă de impozit pentru clădiri nerezidențiale destinate terenului agricol de 0.4%
- Introducerea taxării inverse pentru livrarea de clădiri, părți de clădire și terenuri;
- O cotă de impozitare de 3% pentru microintreprinderile cu 1 salariat și de 1% pentru cele cu cel puțin doi salariați.
- Se schimbă condițiile de încadrare la "microintreprinderi", respectiv nivelul veniturilor realizate in anul precedent: 75.000 euro, (în 2017), 85.000 euro (2018) și 100.000 euro din 2019.
"Cadoul otrăvit" din Noul Cod Fiscal:
- Taxele locale ar putea crește de cel puțin două ori, majorările fiind lăsate la mâna autorităților locale: Se acordă competențe consiliilor locale de a stabili cote adiționale impozitelor și taxelor locale de până la 50% față de nivelul actual de până la 20%.
- O cotă de impozitare de 3% din venituri și 1.530 lei/trimestru pentru microintreprinderile fără salariați. Se introduce practic un nou impozit forfetar pentru firmele care nu au salariați, de minim 500 lei pe lună. Măsura va duce la închiderea a zeci de mii de firme, cred specialiștii;
- Impozitul pe terenul de sub locuință. Populatia va fi obligata sa achite impozit si pentru terenul ocupat de constructiile pe care le detine