MENIU

Cele mai bune soluții pentru un somn odinitor. Ce anume te ajută să adormi rapid și profund

Psihoterapeuții afirmă că un somn profund care ajunge în starea de REM (Rapid eye movement sleep/Mișcare rapidă a ochilor) permite corpului să se recupereze mai ușor după o zi solicitantă, dar și creierului să se destindă și să creeze vise cât mai aproape de realitate, notează mindbodygreen.com

„Că și specialist pot spune că prețuiesc somnul și mărturisesc că nu adorm foarte ușor dacă nu am grijă de câteva aspecte înainte de culcare. De-a lungul vieții mele am încercat multe lucruri pentru a dormi mai mult și mai profund, așa că va pot împărtăși toate soluțiile care funcționează”, spune Ellis pentru mindbodygreen.com

Dacă și tu vrei să bucuri de un somn odihnitor, inclusiv „de vise care să îți ofere inspirație pentru a găși soluții la problemele tale cotidiene”, ține cont de următoarele reguli de baza: „asigura-te că în dormitorul să fie o temperatura bună, ceva mai răcoros, sub 23 de grade Celsius. De asemenea, în camera nu trebuie să răzbată nicio sursă de lumina sau zgomot. O altă regulă ar fi să eviți să stai în față ecranelor înainte de somn. Și să nu uităm că trebuie evitate cu desavarsite înainte de culcare alcoolul, consumul de alimente consistente, saună și exercițiile intense”, explică somnologul.

Meditează înainte de culcare

Pentru a-și liniști gândurile și mintea înainte de culcare, Ellis meditează. „Tipul meu preferat de meditație este Yoga Nidra și aparține lui Jennifer Piercy. Poți găși toate detaliile despre această accesând aplicația mobilă Insight Timer. Ai aici toți pașii pe care trebuie să-i urmezi pentru un somn odihnitor. Recunosc că eu nu reușesc să ajung până la finalul meditație pentru că adorm”, exclamă specialistul.

Când meditația nu o ajută să adoarmă cu ușurință (ceea ce, spune ea, se întâmplă foarte rar), Ellis ascultă audiobook-uri. „Optează întotdeauna pentru povești captivante, dar nu prea dinamice, interpretate de voci plăcute și liniștitoare. Ador să ascult Anna Karenina – o carte grozavă care mă ajută să adorm foarte ușor (îmi cer scuze totuși, fanilor Tolstoi)”, explică somnologul.

Dormi pe o saltea cu efect de răcire

„Am 50 de ani și recunosc că uneori am bufeuri în timpul nopții, așa că soluția mea perfectă e salteaua cu efect de răcire. Funcționează minunat și pe piață găsești destul de multe modele care să împlinească această cerință. Cele cu gel și spumă cu memorie au o densitate foarte bună și oferă un confort excelent în timpul somnului”, spune Ellis.

Ia suplimente cu Kava-Kava și tei argintiu

Kava-Kava este o plantă originară din Polinezia care ameliorează insomnia. „Iau extract de Kava-Kava cu 15-30 minute înainte să mă pun în pat. Mă ajută să-mi liniștesc gândurile după o zi încărcată. Are un puternic efect sedativ. De asemenea, extractul gemoterapic din muguri de tei argintiu da rezultate foarte bune, așa că merită să-l încerci pe o perioada mai lungă. Potențează efectul acestuia cu ceai de Floarea pasiunii. Dacă nu îți place gustul acestei infuzii, atunci o poți îndulci cu puțină miere”, mai recomandă specialistul.

SURSA

Mai multe articole despre:
somn odihna somn rapid