MENIU

Cele 7 mituri despre iaurt pe care trebuie să le știi

Cele 7 mituri despre iaurt. Foto/Arhivă

Iaurtul este promovat ca aliment sănătos, însă, în comerț, nu toate sunt naturale. Unele conțin mai mult zahăr decât dulciurile. Alte iaurturi sunt pline de aditivi, coloranți și agenți de îngroșare și cel mai bine este să le eviți.

Toate iaurturile conțin probiotice benefice

Multe iaurturi se încălzesc în timpul procesului de fabricație ori a transportului și nu mai conțin „culturile vii de bacterii” anunțate pe ambalaje. Din nefericire nu este ușor să-ți dai seama dacă produsul conține ori nu bacteriile respective.

 

Iaurturile sunt cea mai bună sursă de probiotice

Nicio șansă să fie așa. Este adevărat că iaurturile neîndulcite cu culturi vii sunt sănătoase și își găsesc locul în orice dietă care se respectă, însă nu sunt nici pe departe cea mai bună sursă de probiotice. Nu când pe această lume există murăturile fermentate, varză murată, kimchi, kefir și lista poate continuă. Aceste produse sunt mai bogate în probiotice și conțin o varietate mai largă de bacterii sănătoase decât iaurturile.

 

Iaurturile conțin o varietate mai largă de probiotice

De obicei, iaurtul conține două ori trei specii de probiotice în funcție de culturile inoculate în produsul respectiv. De obicei, iaurturile au Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus bulgaricus și uneori Streptococcus salivarius sau Bifidobacteria.

Chiar și persoanele cu intoleranță la lactoză ori alergice la lactate pot consumă iaurt

Pentru că lactoză este transformată de către culturi în acid lactic unele persoane care au intoleranță la lactoză pot consumă iaurt fără să aibă nicio problema digestivă. Însă totul depinde de cantitatea de lactoză prezența în produsul final (care este un produs de fermentație). Același lucru este valabil și în cazul persoanelor alergice la produsele lactate. Însă, dacă nivelul de lactoză este ridicat aceste persoane vor avea mari probleme digestive.

 

Mănânc iaurt așa că primesc toate probioticele de care am nevoie

Multe persoane au impresia că orice dezechilibru intestinal poate fi rezolvat cu un consum de iaurt. Însă, așa cum este amintit mai sus, în iaurt se găsesc doar două trei specii de bacterii sănătoase (din 1.000 de probiotice cunoscute care pot fi furnizate de alte alimente).

O dietă zilnică bazate pe iaurt este superioară din punct de vedere nutrițional uneia din care lipsesc iaurturile
 

Există mai multe studii care au demonstrat beneficiile pentru sănătate furnizate de dietele din care lipsește iaurtul. O dietă non lactate a fost legată de reducerea nivelului colesterolului și a riscului de boli ale inimii și a unei activități anticancerigene.

SURSA

Mai multe articole despre:
cele 7 mituri despre iaurt