Ce se întâmplă cu toți copiii care sunt tratați cu brutalitate de către părinți
Un nou studiu scoate la iveală efectele pe care le pot avea violența, abuzul psihologic sau emoțional, precum și privarea sau neglijarea în timpul copilăriei. Un astfel de tratament afectează îmbătrânirea celulară și dezvoltarea biologică a copilului.
O echipă de cercetători de la Universitatea Washington a realizat un studiu care ne arată la ce riscuri sunt expuși copii care au avut parte de o copilărie traumatizantă. În cadrul studiului, specialiștii au analizat 250 de copii și adolescenți cu vârste cuprinse între 8 și 16 ani, folosind metode precum interviurile atât cu cei mici cât și cu părinții acestora sau recoltarea probelor din salivă pentru analizarea ADN-ului.
Ulterior, pe baza informațiilor obținute, specialiștii au determinat numărul și tipul evenimentelor neplăcute pe care fiecare copil le-a experimentat, pe care le-au comparat cu evoluția celulară a celor mici. Astfel, au ajuns la concluzia că există o legătură strânsă între abuzul suferit în copilărie și îmbătrânirea celulară.
„Expunerea la violență în copilărie accelerează îmbătrânirea biologică a copiilor care au vârsta de doar opt ani", declară Katie McLaughlin care a condus cercetarea departamentului de psihologie de la Universitatea Washington. „Descoperirile sugerează că formele de agresiune/neglijare pot accelera procesul de îmbătrânire de la vârste foarte fragede, care contribuie la ratele ridicate de probleme de sănătate frecvent întâlnite la acești copii".
Dintre participanți, aproximativ un sfert au spus că au suferit abuzuri sexuale și aproximativ 42% abuz fizic. Așa cum este raportat în jurnalul „Biological Psychiatry", participanții care au fost expuși violențelor au prezentat o vârstă celulară mai mare și o dezvoltare în ceea ce privește pubertatea mai avansată decât vârsta lor. Cu alte cuvinte, copiii care au suferit abuzuri se dezvoltau mai repede decât cei care nu trecuseră prin astfel de experiențe traumatizante în copilărie.