MENIU

Dosar penal deschis în cazul copiilor care ar fi fost abuzați la o școală specială din București

Elevi bătuţi de profesori

Caz revoltător la o şcoală pentru copii cu nevoi speciale din Sectorul 4 al Capitalei. Într-un film cu camera ascunsă, un angajat al unităţii povestește cum sunt bătuţi elevii chiar de cei care ar trebui să îi îngrijească. Inspectoratul Școlar București a organizat, vineri dimineață, o conferință de presă în care a prezentat versiunea unității școlare cu privire la acuzațiile care i se aduc. UPDATE. Un dosar penal in rem a fost deschis după ce cazul a explodat în presă. Avocatul Poporului a anunțat azi, la rândul său, că va efectua o anchetă cu privire la posibile violențe exercitate asupra copiilor de la Școala Specială Gimnazială nr. 4 din București.

Caz revoltător la o şcoală pentru copii cu nevoi speciale din Sectorul 4 al Capitalei. Într-un film cu camera ascunsă, un angajat al unităţii povestește cum sunt bătuţi elevii chiar de cei care ar trebui să îi îngrijească.

UPDATE 3. Un dosar penal in rem a fost deschis după apariția filmului cu camera ascunsă, anunță Realitatea TV.

UPDATE 2. Avocatul Poporului a anunțat azi că va efectua o anchetă cu privire la posibile violențe exercitate asupra copiilor de la Școala Specială Gimnazială nr. 4 din București. Ancheta este urmarea petiției pe care a adresat-o instituției organizația Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități.

"Conform informațiilor din presă, copiii cu dizabilități din Școala Specială Gimnazială nr. 4 sunt bătuți cu brutalitate, în mod sistematic, de cadrele didactice, sunt legați cu funia și transportați către diferite zone ale unității de învățământ, sunt agresați fizic, psihic și emoțional permanent", se spune în comunicatul de presă al instituției conduse de Victor Ciorbea.

Avocatul Poporului reamintește că s-a sesizat din oficiu și urmează să întocmească un Raport special cu privire la situația copiilor din România care va fi înaintat Președinților celor două Camere ale Parlamentului și Guvernului. Sesizarea din oficiu vizează, între altele, posibila încălcare a art. 22 și art. 49 din Constituția României privind dreptul la viață și la integritate fizică și psihică și protecția copiilor și a tinerilor.

UPDATE 1. Inspectoratul Școlar din București a demarat verificări la Școala Specială nr. 4 din Capitală, unde au apărut mai multe acuzații cu privire la abuzurile fizice la care sunt supuși copii cu nevoi speciale. Cadrele didactice de la școala specială s-au apărat în fața acuzațiilor într-o conferință de presă.

"E vorba de un procedeu implementat de la colegii din Slovenia, Suedia și alte țări. Nu e o formă de tortură, ci doar un mijloc prin care copii merg în coloană, e un mijloc de protecție pentru ei. Nu sunt mijloace barbare. Nimeni nu-i leagă pe copii, ci e un dispozitiv care le asigură siguranța. Nu sunt legați, ci se țin de această sfoară. Dacă au mai fost plângeri, cu siguranță s-au făcut verificările necesare", a declarat în apărarea profesorilor Marius Nistor, liderul Federaţiei Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret".

Cadrele didactice de la Școala Specială nr.4 din București spun că au fost făcute verificări amănunțite și în urmă cu două luni, iar concluziile Inspectoratului au fost favorabile unității de învățământ.

"În urmă cu două luni a fost depus un memoriu în care un părinte a reclamat că un copil a fost agresat fizic de cadrele didactice. Atunci delegația de la Inspectorat a făcut verificări și a fost infirmat conținutul acelui memoriu și s-a constatat că acel copil nu au fost bruscat sau lovit", au spus oficialii Inspectoratului școlar.

"Părinții nu pot face nimic, nu au alternativă pentru copilul lor"

Dezvăluirile de acum vin de la unul dintre angajații centrului, într-o discuţie cu un coleg de muncă.

Imaginile au fost făcute publice de Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi care a sesizat Parchetul, Avocatul Poporului şi Protecţia Copilului. Organizaţia a depus la dosar şi probe video cu agresiunile la care copiii ar fi supuşi zi de zi.

Paznicul Toni Filip este cel care a făcut imaginile publice. Mărturisește îngrozit ca a uitat numărul bătăilor la care elevii sunt supusi. De 27 de ani lucrează la Școala Speciala Nr 4. Până ieri a fost paznicul unității, dar conducerea l-a mutat pe un alt post.

Conducerea şcolii nu a dorit să comenteze, însă o profesoară a explicat că sistemul prin care copiii sunt legaţi cu frânghia este folosit în scop educațional și îi ajută să meargă în șir.

De regulă, în astfel de unități, părinţii cu greu pot avea acces.

"Din cauza faptului că acesti copii nu pot comunica eficient, părinţii cu foarte mare greutate află despre abuzurile, bătăile, violenţele din aceste şcoli, iar dacă află de cele mai multe ori sunt intimidaţi, ameninţati si speriaţi cu faptul că nu au alternativă pentru copilul lor", spune Madalina Turza, președintele Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilitati.

Agresiunile la care ar fi supuși copiii au ajuns si la urechile inspectoratului școlar, după ce un părinte a depus o plângere. Însă în urma verificărilor, specialiştii au infirmat zvonurile.

"În baza noilor probe existente şi în baza semnalarilor pe care media le face astazi avem o noua cercetare in aceeasi unitate astfel incat sa vedem in ce masura se confirma sau se confirma aspectele mentionate", a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului şcolar Bucureşti.

Pe fir au intrat şi inspectorii Direcţiei de Asistenţă Socială a sectorului 4, care au deschis o anchetă. Din primele cercetări există posibilitatea să sesizeze mai departe organele de cercetare penală.

 
Mai multe articole despre:
null