MENIU

Plouă până marți în zonele distruse de inundații! Când se încălzește vremea în toată țara: Prognoza ANM

Plouă până marți în zonele distruse de inundații! Când se încălzește vremea în toată țara: Prognoza ANM

Meteorologii anunță că, deși în această noapte și mâine vor mai fi ploi în zonele afectate de inundații, cantitățile de apă vor fi mult mai reduse. Florinela Georgescu, director de prognoză în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), a declarat că, începând de joi, șansele de ploaie vor scădea semnificativ în întreaga țară, iar vremea va începe să se încălzească.

„Fenomenul foarte sever s-a încheiat, dar în zonă este foarte multă umezeală în aer, în urma ploilor puternice, și încă sunt condiții să se mai formeze sisteme noroase din care să plouă, posibil în această noapte, mâine și mai ales mâine noapte. Pe lângă această umezeală foarte mare în aer, avem și o circulație a aerului dinspre Marea Neagră, ceea ce de asemenea favorizează formarea norilor. Pe de altă parte, e destul de sigur că ploile pe care le așteptăm nu vor mai acumula decât izolat peste 20-25 de litri pe metru pătrat. Nici nu suportă comparație cu ce a fost. Sigur că acum ar fi bine să nu mai plouă, pentru ca oamenii din zonă să își poată face ce au de făcut în gospodării.

Veștile sunt totuși bune pentru zilele următoare, pentru că spre sfârșitul săptămânii presiunea atmosferică este în creștere, nu mai sunt condiții de formare a norilor și e posibil ca în weekend să fie vreme frumoasă. Apreciem că de joi încolo, condițiile de ploaie vor fi foarte reduse. Vremea este într-un proces de încălzire, dar în spatele frontului de precipitații a intrat o masă de aer rece, așa că e posibil ca nopțile să rămână mai răcoroase”, a spus Florinela Georgescu.

„O masă de aer foarte rece de origine arctică, coborâtă înspre bazinul Mării Mediterane, a favorizat dezvoltarea unui ciclon. Acolo s-a format ciclonul Boris, a fost inclus într-o masă de presiune scăzută. Dar nu a fost numai Boris, ci toată familia lui, au fost mai mulți centri ciclonici formați în regiune, unul din ei ne-a afectat și pe noi”, a mai spus meteorologul, luni seara, la un post TV.

STARE DE ALERTĂ, instituită în județele Galați și Vaslui! Situații extreme pentru oamenii care au rămas fără case

Mai multe articole despre:
inundatii galati anm vreme