Cât de sănătos este uleiul de in. Iată ce spun medicii
Numeroase cercetări spun despre uleiul de in că ar avea proprietăţi curative şi foarte multe beneficii pentru sănătate.
Nutriţioniştii spun că benefciile uleiului de in pentru sănătate sunt şi pentru că în componenţă intră lignani, compuşi naturali din plante care au capacitate antioxidantă, proprietăţi antibacteriene, antivirale, antiparazitare şi antitumorale.
Pentru că uleiul de in conţine din abundenţă acid linoleic şi lignină, substanţe care ajută mai ales la prevenirea cancerului de prostată şi de colon.
Uleiul din seminţe de in are efect calmant şi antiinflamator, fiind indicat în inflamaţiile tractului digestiv şi pentru prevenirea hemoroizilor, diverticulitei (afecţiune a tubului digestiv, caracterizată prin apariţia unor mici dilataţii, mai ales la nivelul colonului), bolii Crohn şi litiazei biliare.
De asemenea, beneficiile uleiului de in pentru sănătate sunt şi în ceea ce priveşte reglarea tranzitului intestinal. Uleiul de in conţine de două ori mai mulţi acizi graşi Omega 3 decât uleiul de peşte. De asemenea, pe lângă acest compus extrem de benefic pentru sănătate, mai conţine şi un amestec de acizi esenţiali Omega 3 şi Omega 9.
Prin conţinutul de acizi graşi esenţiali, uleiul de in contribuie la scăderea tensiunii arteriale, la reducerea nivelului de colesterol şi de trigliceride. În plus, acest remediu previne formarea cheagurilor de sânge în artere, ceea ce ajută la reducerea riscului de infarct, de atac vascular cerebral şi de boală vasculară periferică. Beneficiile uleiului de in ar mai fi şi în ceea ce priveşte ţinerea sub control a astmului, a afecţiunilor pulmonare cronice obstructive.
Sursa: Adevărul