Cât de adevărată este expresia ,,te trage curentul”. Ce se întâmplă, de fapt, și care pot fi consecințele
Cât de adevărată este expresia ,,te trage curentul”. Ce se întâmplă, de fapt în organism și care pot fi consecințele.
Expresia ,,te trage curentul” se regăsește printre cele mai populare mituri. Chiar dacă se crede că doar în România există, se întâlnește și în alte țări, precum: Germania, Rusia și Coreea de Sud. Există studii care arată că persoanele care lucrează într-un mediu rece au o predispoziție de a dezvolta torticolis, rigiditate a mușchilor spatelui și dureri.
Cum acționează aerul rece în organism
Dacă vrei să afli cât de adevărată este expresia te trage curentul, poți lua în considerare că atunci când stai într-o încăpere în care sunt două geamuri deschise, se poate întâmpla ca temperatura corporală din zona afectată să se mențină scăzută.
Conform medicool.ro, când stai nemișcat într-un singur loc, în jurul tău se formează o pătură subțire de aer cald. Aceasta se încălzește și ajunge la 37 °C pentru că rămâne în contact cu suprafața ta corporală. În momentul în care apare un curent de aer rece, care suflă spre corp, temperatura din acea zonă se reduce.
Odată ce o parte a corpului începe să se răcească, provoacă o reacție în organism, care poartă denumirea de vasoconstricție. Vasele de sânge și mușchii se strâng ca răspuns la acțiunea sa și apare un spasm muscular, dar această reacție nu este suficientă pentru a suferi de torticolis. Însă, se regăsește printre factorii declanșatori ai acestei probleme de sănătate.
,,Curentul este primul factor care poate duce la probleme de sănătate,” conform medicului, scrie sursa precizată.